Način pripreme
Isecite jagnjeće kotlete na debljinu oko 8 mm ili zamolite da vam to urade u mesari gde kupujete. Operite i osušite ubrusom.
Pripremite marinadu za meso, pomešajte belo vino sa maslinovim uljem, prstohvatom soli, biberom, nanom, ljutom paprikom i polovinom ruzmarina (samo listići).
Dodajte kašičicu šećera, ona će učiniti jagnjetinu krtom. Promešajte i prelijte jagnjeće kotlete tako da se dobro natope od tečnosti, ne treba da budu skroz porkiveni.
Ostavite da se mariniraju 4-5 sati.
Oljuštite i krupnije isecite krompir, a glavicu belog luka oljuštite od spoljašnjeg suvog sloja. Čenove stavite na dasku za sečenje i lagano izgnječite širokim delom noža.
U pleh sipajte deo marinade od jagnjetine i stavite krompir i beli luk. Pospite solju, preostlaim ruzmarinom i malo aleve paprike.
Ja sam ovde greškom posula muskatnim oraščićem, misleći da je aleva paprika (ponekad se i to dešava, ali zahvaljujući tome otkrivamo i nove ukuse) i moram priznati da je ispalo veoma ukusno.
Nije napadan začin i ne oseća se jako, nego samo daje lepši ukus. Ako odlučite, i vi stavite.
Poređajte jagnjeće kotlete preko krompira, prelijte marinadom, prstohvatom soli, malo vode (oko 150 ml) i još malo maslinovog ulja.
Uvijte pleh aluminijumskom dolijom a ako ima poklopac, koristite njega.
Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 15-20 minuta, nakon toga smanjite na 150 stepeni oko sat i 20 minuta.
Ovako će se sporo pečena jagnjetina sa krompirom dinstati i peći ravnomerno, a beli luk i začini će ih aromatizovati predivno.
Na kraju skinite poklopac ili foliju i pecite jagnjetinu na jačoj vatri da bi dobila lepu boju.
Marinirane jagnjeće kotlete iz rerne servirajte tople sa svežom zelenom salatom.
Prijatno!