Način pripreme
Oljuštite i usitnite luk i beli luk. Zapržite dok ne omekšaju u zagrejanom nerafinisanom suncokretovom ulju.
U međuvremenu oljuštite i sameljite paradajz. Dodajte ga u luk i dinstajte 10-12 minuta.
Sipajte u njih bulgur i nakon 2-3 minuta mešanja dodajte vodu (bujon od povrća), pri čemu odnos treba da je 1:2 - 1 deo je bulgur a 2 su tečnost.
Obratite pažnju, da to važi za bulgur srednje veličine, ali postoji i sitniji i krupniji. Držite se instrukcija za kuvanje naznačenih na pakovanju.
Nakon što se pola tečnosti upilo, začinite peršunom i nanom, dodajte još soli i bibera. Kumin je po želji, ali daje bulguru orijentalni ukus.
Sklonite sa vatre i poklopite poklopcem. Ostavite da se upije i preostala tečnost - oko 15 minuta. Servirajte kao samostalno lagano jelo ili kao garnirung glavnom jelu.
Posni bulgur s paradajzom je gotov.