Način pripreme
Nadev: Operite, oljuštite, očistite i isecite jabuke na tanke kriške/polumesec ili po želji. Sipajte ih u posudu, dodajte cimet i promešajte.
Testo: Pomešajte i umutite jaja, šećer, rendnanu koru od limuna i rastopljeni maslac.
Dodajte postepeno brašno i zamesite meko testo. Ako je potrebno dodajte još brašna da se testo ne lepi. Odvojite 1/3 testa za gornji deo paja.
Preostali deo razvijte oklagijom i stavite u brašnom posut pleh, da pokrijte dno i ivice pleha.
Ja koristim kalup sa dnom koje se skida.
Sos: Rastopite kravlji maslac, dodajte brašno i mešajte oko minuta. Dodajte vodu i šećer. Smanjite ringlu i mešajte oko 3 minuta dok se ne zgusne i ne dobije karamel boju.
Dodajte sos u jabuke i promešajte. Dodajte smesu (sos i jabuke) u pleh.
Za mrežu: Razvijte odvojeno parče testa i isecite na 10 trakica.
Najdužu traku stavite horizontalno u sredinu, a sa ove strane još dve trake (ukupno 5). Premeštajte drugu i četvrtu (na primer sa desna na levo) i stavite drugu traku vertikalno u sredinu. Ponovo vratite.
Sklonite prvu, treću i petu traku i stavite jednu vertikalno. Ponovo vratite.
Posle ponovo premestite drugu i četvrtu traku i stavite najmanju vertikalnu traku. Ponovo vratite. Tako uradite i sa drugom stranom mreže.
Ako je ostalo testa od traka možete ga dodati u ivice paja ili napraviti ukras. Učvrstite prstima trake i testo sa strane.
Premazivanje: Pomešajte jaja i šećer i namažite paj.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni 45 minuta ili dok ne dobijete željenu boju.
Ukusan paj od jabuka je gotov.