Način pripreme
Prvo pripremite testo. Sipajte brašno i so u srednje veliku posudu. U posebnu posudu sipajte ulje i vodu. Mešajte i dodajte u brašno, zamesite testo, ali nemojte predugo.
Podelite testo na dve jednake lopte. Uvijte jedan deo vosačnim papirom, a drugi razvucite između dva lista papira posuta brašnom na mnogo tanku koru. Treba da bude prečnika 30 cm. Drugu loptu testa stavite u frižider.
Namažite malo uljem kalup za paj prečnika 22 cm. Stavite koru, pritisnite dobro ivice.
Napravite nadev, pomešajte koru od limuna sa cimetom, javorovim sirupom i skrobom. Dodajte oljuštene i tanko isečene jabuke. Pažljivo promešajte.
Rasporedite nadev preko kore, sipajte veću količinu u sredinu.
Razvucite drugu loptu od testa i stavite preko paja, isecite ivice pažljivo.
Namažite paj od jabuka sa malo vode i pospite bademima ili šećerom. Lepo je da napravite nekoliko proreza na gornjem delu kore ili da isečete krug u sredini da izlazi para prilikom pečenja. Pokrijte folijom.
Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite paj oko 30 minuta, nakon toga skinite foliju i pecite još 15-ak minuta.
Paj od jabuka sa javorovim sirupom je gotov.