bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Paj od jabuka sa javorovim sirupom

Paj od jabuka sa javorovim sirupom

Ivi  VaccaIvi Vacca
Šef kuhinje
510251k128
Paj od jabuka sa javorovim sirupom
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 4
23/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Izaberite lek kalup u kojem ćete pripremiti ovaj paj od jabuka, da biste ostavili utisak na sve koji ga vide i probaju"

Potrebni sastojci

  • testo
  • bademovo mleko - 1/4 šolje ili voda
  • brašno od spelte - 300 g
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • cimet - 2 supene kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • nadev
  • javorov sirup - 2 supene kašike
  • jabuke - 4 šolje (oljuštene i tanko isečene)
  • skrob - 3 supene kašike
  • sok od limuna - 3 supene kašike, sveže isceđen
  • cimet - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite testo. Sipajte brašno i so u srednje veliku posudu. U posebnu posudu sipajte ulje i vodu. Mešajte i dodajte u brašno, zamesite testo, ali nemojte predugo.

Podelite testo na dve jednake lopte. Uvijte jedan deo vosačnim papirom, a drugi razvucite između dva lista papira posuta brašnom na mnogo tanku koru. Treba da bude prečnika 30 cm. Drugu loptu testa stavite u frižider.

Namažite malo uljem kalup za paj prečnika 22 cm. Stavite koru, pritisnite dobro ivice.

Napravite nadev, pomešajte koru od limuna sa cimetom, javorovim sirupom i skrobom. Dodajte oljuštene i tanko isečene jabuke. Pažljivo promešajte.

Rasporedite nadev preko kore, sipajte veću količinu u sredinu.

Razvucite drugu loptu od testa i stavite preko paja, isecite ivice pažljivo.

Namažite paj od jabuka sa malo vode i pospite bademima ili šećerom. Lepo je da napravite nekoliko proreza na gornjem delu kore ili da isečete krug u sredini da izlazi para prilikom pečenja. Pokrijte folijom.

Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite paj oko 30 minuta, nakon toga skinite foliju i pecite još 15-ak minuta.

Paj od jabuka sa javorovim sirupom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: