Način pripreme
Ovo je večera koja će zasititi, a ako nemamo dovoljno vremena, nadev za ovu pitu može da se spremi i prethodno, a posle se samo poređa u posudu i zapeče.
Za spremanje nadeva pileće meso dobro operemo i isečemo na male parčiće. U dubok/širok tiganj sa malo ulja ga sipamo i blago zapržimo.
Za to vreme pripremamo povrće - operemo i usitnimo praziluk i pečurke.
Dodajemo ih u piletinu, začinjavamo solju i biberom, stavljamo i malo pavlake za bolji ukus. Mešamo dobro i povremeno, dok piletina ne bude gotova i tečnost ne ispari. Isključimo ringlu i sačekamo da se malo ohladi.
Pripremamo malu posudu za pečenje koju namažemo uljem. Odlučujemo da li ćemo sipati nadev direktno ili ćemo stavite 2-3 lista finih kora, koje će pomoći za lakše serviranje posle. Ne utiču na ukus.
Stavljamo nadev (ako smo korisitli kora, uvijamo krajeve koji štrče na unutra). Rastvorimo jedan list lisnatog testa i ne razvlačeći ga stavljamo ga preko jela.
Oblikujemo podignuto po unutrašnjem zidu posude. Pomoću male kašike pravimo razreze po ivici pite i nekoliko u sredini (može jednostavno i da se izbuši viljuškom). Tome je cilj da para izlazi prilikom pečenja i da se ne naduje.
Pečemo oko 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni - dok testo ne bude gotovo.
Nakon što je gotovo, sačekamo da se pita malo ohladi i tada sečemo i serviramo.
Pita sa pilećim mesom i prazilukom je veoma ukusna.