Način pripreme
Za koru:
Jaja se mute zajedno sa šećerom.
U dobijenu smesu se dodaje amonijačna soda i vanila. Lepo se muti mikserom.
Dodaje se ulje i limunada i muti se dok se ne dobije homogena smesa.
Nakon toga se dodaje po malo brašna. Muti se ili se meša kašikom dok se ne dobije homogena smesa.
Gotova smesa se deli na četiri jednaka dela. Kore se peku u tepsiji, obloženoj papirom za pečenje. Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 20 minuta.
Čačkalicom za zube se proverava da li je kora gotova. Ukoliko je prilikom vađenja čačkalice ona suva, znači da je kora gotova.
Ista procedura se ponavlja sa ostale tri kore.
Gotove kore se ostavljaju da se ohlade. Treba da budu u potpunosti ohlađene prilikom sastavljanja praznične torte.
Za krem:
900 ml svežeg mleka se sipa u šerpu i stavlja se na ringlu da provri. U njega se dodaje i šećer.
U posebnoj posudi se mešaju brašno i vanila. U brašno se postepeno sipa 100 ml svežeg mleka uz neprestano mešanje.
Meša se dok se ne dobije homogena smesa.
Nakon toga se ostavlja krem da malo provri, uz neprestano mešanje.
Kada je krem gotov, sastavlja se torta. Naizmenično se slaže red kore, red krema. Tako dok ne nestane proizvoda.
Sastavljena torta se ostavlja na hladnom da se stegne.
Kada se torta stegla, malo se seče u gornjem i donjem delu kako bi dobila izgled torte.
Priprema se krem od maslaca od navedenih sastojaka i premazuje se oblikovana torta.
Nakon toga torta Zimska Ruža se ukrašava fondanom.