Ruža pogača

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Šegrt
441144218
Ruža pogača
Fotografije: Niki Zhelyazkova
1 / 6
16/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Ruža pogača za svaki povod"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 - 700 g
  • kvasac - 20 - 25 g, svež
  • sveže mleko - 200 ml (ili voda)
  • jaja - 2 - 3 komada
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno dobro prosejemo u duboku posudu ili pleh. U polovinu brašna dodajemo so i pomešamo. U drugoj posudi pomešamo izmrvljeni kvasac, polovinu šećera, dve supene kašike brašna i deo toplog svežeg mleka.

Promešamo i ostavljamo sa strane da nadođe. Kvasac se aktivira oko 25-30 minuta. Posebno u posudi pomešamo tečne sastojke: 2 belanca i jedno celo jaje (2 žumanca odvajamo za premazivanje), kiselo mleko, ulje, drugu supenu kašiku šećera i sve dobro promešamo.

Kad kvasac bude gotov, dodajemo u brašno sa solju, u njih dodajemo tečne sastojke, prethodno pomešane.Sve promešamo i dodajemo po malo od preostalog brašna prema receptu.

Dobro zamesimo loptu od testa, udaramo ga 100 puta o radnu površinu. Nakon toga u namazanu posudu stavljamo testo, pokrivamo ga streč folijom i krpom. Ostavljamo da nadođe oko 1 sat dok se ne udvostruči.

Nadošlo testo mesimo na radnoj površini i razvučemo na koru veličine oko 50/60 cm. Posudicom ili nečim drugim, prečnika oko 15 cm isečemo 14 krugova. Svaki od njih namažemo uljem i spojimo po dva.

Ovako oblikovanih 7 komada krugova stavljamo jedan na drugi i preklopimo do pola. Tako nakon toga uvijemo u rolat, oblikujemo ružu jednu.

Stavljamo u sredinu malog pleha i oko te ruže stavljamo fitilj od isečaka krugova. Tako se neće raspasti i krugovi ruže.

Oblikovanu pogaču ostavljamo drugi put da nadođe, nakon toga pažljio pomešamo žumance sa nekoliko kapljica ulja. Posipamo susamom po želji.

Pečemo na 170 stepeni oko 30 minuta, gledamo kad će biti gotovo. Proveravamo drvenim ražnjićem da li je pečena. Vadimo gotovu i pečenu domaću pogaču na rešetku na nekoliko minuta.

Neka vam je ukusno! Ruža pogača je veličanstvena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: