Pogača Ruža

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Pogača Ruža
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Na svetskom prvenstvu za najukusniju pogaču osvojila je prvu nagradu - probajte i recite da li je žiri bio u pravu."

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • kvasac - 42 g
  • voda - 200 ml topla
  • sveže mleko - 200 ml toplo
  • jaja - 1 kom.
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 2 kašike
  • sirće - 1 kašičice
  • za nadev
  • sir - 200 g
  • pavlaka - 2 - 3 kašike, kisela
  • žumanca - 1 kom.za premaz
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj činiji pomešajte kvasac sa mlekom i vodom. Dodajte šećer, so , sirće, ulje i jaje. Prosejte brašno.

Postepeno ddodajte brašno, uz neprekidno mešanje. Mešajte dok ne počne da se odvaja od zidova činije. Prebacite u pleh sa preostalim brašnom i umesite meko testo.

Ostavite da narasta oko sat i po. Pripremite nadev, tako što ćete pomešati sir i pavlaku. Kad testo naraste, razvucite ga u pravougaonu koru.

Isecite na pravougaonike. Na svaki stavite po 1-2 k.k nadeva i preklopite ka dužoj strani.

Podmažite pleh i počnite ređanje pravougaonika od unutra ka spolja, ispravljene, sa otvorom nagore. Ostavite da narasta još 30-40 minuta.

Premažite umućenim žumancem i pecite na 200 stepeni, 35-40 minuta ili dok čačkalica kojom proveravate ne bude suva. Izvadite, premažite maslacem i pospite sa malo šarene soli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: