Način pripreme
Dobro je da sastojci odstoje na sobnoj temperaturi. Odvojimo žumanca od jaja i dobro umutimo mikserom, zajedno sa šećerom dok ne pobele. U žumanca dodajemo kakao, mutimo, a posle i brašno. Treba da se dobije gusta smesa.
Belanca se umute u drugoj posudu, treba da se dobije sneg. Dodajemo ih postepeno - kašiku po kašiku u žumanca, okrećemo i mešamo spatulom, a ne mikserom, dok se ne izjednači smesa. Na kraju dodajemo i mlevene orahe i ponovo mešamo spatulom.
Kalup za torte, sa dnom koje se otvara se obloži papirom za pečenje. Smesa se sipa u pleh i stavlja u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni. Peče se sa ventilatorom. Kora se ispeče za oko 15-18 minuta ili starom metodom - probajte čačkalicom za zube, ona treba da izađe suva.
Kad se dobro ispeče i ohladi, isečemo koru po sredini poprečno uz pomoć oštrog noža. Tako se dobijaju dve kore.
Za fil:
Odvojimo jednu veliku čašu od litra mleka. Preostalo mleko se stavlja na vatru da provri, ali ne treba da kipi. U odvojenom mleku se rastvara brašno, meša se dok se ne dobije glakta smesa. Ugrevajano mleko skidamo sa vatre.
Postepeno sipamo vrelo mleko u rastvoreno brašno, uz neprestano mešanje. Ponovo se se stavlja na vatru i uz neprestano mešanje se skuva gust krem. Ostavljamo mlečni krem da se ohladi.
Posuda treba da bude pokrivena folijom da se ne napravi korica. Za vreme hlađenja krem postaje još gušći. U drugoj posudu mikserom umutimo maslac, zajedno sa šećerom u prahu i aromatizujemo vanilom. Kad mlečni krem bude gotov, uzimamo kašiku po kašiku i dodajemo u krem od maslaca. Mutimo na malim obrtajima mikserom.
Sastavljanje torte:
U odgovarajući poslužavnik ili tanjir stavljamo samo obruč kalupa za torte. Stavljamo prvi kalup unutra i poprskamo polovinom preliva, tj od pomešanog mleka sa konjakom. Preko kore se rasporedi veliki deo krema, a od njega se odvaja jedan mali deo za premazivanje torte dozgo.
Stavljamo drugu koru i ponovo prelivamo sa mlekom i konjakom. Nakraju završavmao kremom, nakon toga stavljamo u frižider na 2 sata. Nakon toga obruč se pažljivo skida, ako vam se krem zalepio, mokrim nožem možete proči oi ivicma torte.
Listići badema se peku na kratko u mikrotalasnoj, mešaju se dva puta , uključujući na po minut i po, ali to treba da procenite u zavisnosti od mikrotalasne, zato što mogu zagoreti. Kod mene je 850W. Dobro je da su lagano preplanuli. Na tortu se sa strane zalepe listići badema.
Pekla sam ih u mikrotalasnoj rerni tako što sam uljučivala dva puta na 850w ukupno minut i po, promešala i drugi pot na još 1 minut.
Ukras su nacrtane jelkice. Čokolada se rastopi na pari. To se dobija tako što na ringlu stavimo malu posudu sa vodom, a na nju se stavlja druga odgovarajuća posuda, u koju izmrvimo čokoladu. Čim čokolada omekša, meša se dok se potpuno ne rastopi.
Gotova rastopljena čokolada se sipa u mali fišek, napravljen od kuhinjskog papira. Pojasniću da od vrha nagore lepim malo lepljive trake, nakon toga isečem makazama malood vrha fišeka i direktno crtam preko komada papira za pečenje.
Jelkice, kako su na papiru se stavljaju na neki karton i onda u frižider na oko 2 minuta. Čim se jelkice stvrdnu, mekom četkom se prođe po njima i ostavi poslastičarska boja zlatnog sedefa.
Na ovaj način sam stavila boju i na čokoladne dražeje sa zlatnim prahom. Pozlatene jelkice od čokolade se stavljaju kao ukras na torti. Pažljivo se odlepe od papira.
Pošto sam posula kraj jelkica veoma malim zlatnim šećernim perlicama, mislim da je kraj moje zimske torte, ispao lep. Ustvari, imrovizujte sa ukrasom kako vam se dopada, važno je da je domaća torta ukusna i jednostavna.