Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Slani rolat»Praznični ćureći rolat sa čedrom

Praznični ćureći rolat sa čedrom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Praznični ćureći rolat sa čedrom
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Zaslužuje da prazničnu trpezu ukrasite ovim ćurećim rolatom - najmanje zbog toga da vidite nasmejana lica svih oko njega"

Potrebni sastojci

  • ćureće grudi - 2.5 - 2.8 kg, velike
  • maslinovo ulje - 2.5 supene kašike
  • luk - 1/2 šolje
  • masline - 1/4 šolje, sitno iseckane zelene ili crne
  • kapar - 1 supena kašika
  • kelj - 1/2 vezice
  • beli luk - 4 - 5 komada, čenovi
  • čedar - 1/3 šolje, sir (jače arome)
  • slanina - 6 - 8 komada
  • limunov sok i kora
  • maslac sa biljem
  • peršun
  • origano
  • žalfija
  • maslac - 1/4 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Punjene ćureće grudi su jedan važan deo našeg menija za prazničnu večeru. Praznični ćureći rolat je ekonomično, lepo i praznično jelo.

Nadam se da će i ovo zablistati večeras na vašem stolu!

Uživajte!

Marinada:

U maloj posudi pomešajte sok polovine limuna, 2 supene kašike maslinovog ulja, 1/2 kašičice origana, 1/2 kašičice izgnječenih čenova belog luka, 2-3 prstohvata soli i bibera. Odvojte sa strane. Da biste napravili maslac sa biljem, na sobnoj temperaturi u posudi pomešajte maslac, koru limuna 1/2 kašičice i 2 supene kašike svežeg bilja (peršun, origano, žalfija) ili drugo po izboru. Ostavite na sobnoj temepraturi tako što ga odvojite.

Priprema ćurećih grudi:

Stavite ćureće grudi na dasku za sečenje. Kliznite prstima ispod kože (ukoliko je ima) kako biste je odvojili od mesa. Rastvorite ih kao leptir. Premažite marinadom. Pokrijte streč folijom i ostavite da se marinira barem 30 minuta.

Pripremite nadev:

Isecite glavice luka na manje komadiće. U zagrejani tiganj sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja dodajte luk, sušeni origano, ostali beli luk i kuvajte 1 do 2 minute, pazeći da beli luk ne izgori. Dodajte sitno iseckani kelj i sotirajte dok ne omekne.

Začinite solju i crnim biberom, ili paprikom, mrvljenom. Kada je kelj gotov, sklonite sa ringle. Kada se malo ohladi, dodajte sitno iseckane masline, sušeni paradajz, kapar.

Dodajte iseckani čedar sir, 2 supene kašike peršuna, 1 kašičicu sveže žalfije, ostalu koru limuna, 1 kašičicu svežeg origana. Korigujtete solju i crnim biberom, ostavite sa strane.

Kada ste spremni za punejnje, uključite rernu na 180°C i izvadite marinirane grudi. Ako su grudi neravne debljine, pokrijte streč folijom i istucajte deblje delove kuhinjskim čekićem ili oklagijom.

Skinite foliju.

Prsa premažite maslacem sa biljem i ravnomerno rasporedite nadev.

Čvrsti uvijte grudi sa jedne kratke strane do druge, pritiskajući nadev dok uvijate. Zavežite s otprilike 5 ili 6 komada ravnomerno raspoređenih kuhinjskih konaca, kako biste ih pričvrstili. Rolat začinite solju i crnim biberom. Uvijte ćureći rolat sa slaninom, ne zaboravljajući da pokrijete celu površinu. Stavite ćureći rolat u posudu za pečenje.

Ukoliko imate dodatnog nadeva, dodajte ga u tepsiju za pečenje zajedno sa ćurećim rolatom.

Pecite 1 1/2 sata ili dok dok unutrašnja temperatura rolata sa ćurećim prsima ne dostigne 165°C.

Nakon što je ćureći rolat gotov, izvadite ga iz rerne na dasku za sečenje, pokrijte ga folijom i ostavite da odmori na otprilike 10 minuta.

Kada ste spremni za serviranje, ćureći rolat isecite na kriške.

Uživajte uz praznični ćureći rolat sa čedrom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: