Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Medenjaci»Zdravi božićni medenjaci

Zdravi božićni medenjaci

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
246551k71
Zdravi božićni medenjaci
Fotografije: Velichka Shtarbanova
1 / 3
28/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
50
"Hrabro jedite ove zdrave božićne medenjake bez šećera"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada, veličina M
  • smeđi šećer - 1 šolja
  • med - 1 šoljica
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • sirće - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • đumbir - 1/2 kašičice, u prahu
  • karanfilić - 6 - 7 komada, sušeni pupoljci (izmrvljeni u prah)
  • vanila - 1 komad
  • kokosovo ulje - 1 šolja
  • brašno od jednozrne pšenice - 4 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite dva jajeta sa smeđim šećeom. Dodajte med i dobro izmešajte.

Ugasite sodu za hleb sirćetom i stavite u posudu. Dolazi red na začine - cimet, đumbir, karanfilić i vanilu.

Stavite kokosovo ulje u mikrotalasnu samo da se blago istopi i dodajte i njega. Veoma dobro izmešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Postepeno počnite kašikom da dodajete brašno od jednozrne pšenice, a nakon toga rukom umesite sipkasto testo sa maslacem.

Ostavite testo da se odmori na 10-15 minuta i nakon toga ga razvijte u list debljine 1/2 cm.

Kalupima isecite figurice. Ređajte ih na nauljeni papir za pečenje na rastojanju jednu od druge.

Božićni kolačići se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumene. Ne treba da se prepeku, zato što postaju tvrdi.

Izvadite iz rerne, ostavite da blago ohlade i tek tada ih premestite u drugu posudu.

Nakon što se u potpunosti ohlade možete da stavite ukusne medenjake u kutiju za kolačiće.

Zdravi božićni medenjaci traju cele nedelje.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: