Domaći lokumi

VecaVeca
Šef kuhinje
7083952k3279
Domaći lokumi
Fotografije: Veca
2 / 10
19/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Idealni za popodnevnu kafu u dobrom društvu"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • margarin - 250 g
  • šećer u prahu - 80 g
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • brašno - 450 g
  • ulje - 2 kašike
  • Za valjanje lokuma
  • šećer u prahu - po potrebi
  • vanilin šećer - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Mikserom umutiti margarin, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodati ulje i sve sjediniti mikserom.

Zatim postepeno dodavati brašno i zamesiti testo.

Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 6 delova, formirajući jufkice. Svaku jufkicu rukama razvijati u uži, a duži štapić. Svaki štapić seći na željenu dužinu. Poređati ih u pleh obložen pek-papirom.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 130 stepeni 20 minuta vodeći računa da ne gore, da sačuvaju bledu boju.

Za valjanje lokuma: U posudu usuti šećer u prahu, dodati vanilin šećer, izmešati, pa u njih valjati vruće lokume.

Lokume servirati i poslužiti.

Savet: Ovako pripremljeni lokumi mogu stajati i do dve nedelje. Ukoliko želite da duže stoje, a ukusniji ukoliko odstoje, stavite ih u metalnu ili plastičnu posudu. Prvo staviti pek-papir, poređati lokume, pa prekriti opet pek-papirim i tako ih naizmenično ređati. Dobro zatvoriti poklopcem.

Probajte, prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: