Domaći štolen

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4011212k127
Domaći štolen
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 3
17/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Domaći štolen, preporučujemo da ga probate"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • maslac - 200 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • kristal šećer - 130 g
  • jaja - 3 komada
  • sitni sir - 200 g, kremasti
  • vanila - 1 kesica (0.5 g)
  • kora limuna - od 1 limuna
  • Nadev
  • orasi - 200 g + suvo grožđe i urme
  • kore citrusa - 100 g
  • marcipan - 100 g, od fino mlevenih badema
  • maslac - 1 supena kašika, za premazivanje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se pomeša brašno zajedno sa praškom za pecivo.

U posebnoj posudi se mute jaja i šećer. Dodaje se rikota i nakon toga meki kravlji maslac. Izmeša se u krem.

Dodaje se esencija limuna, vanila, kore citrusa i orasi sa urmama i suvim grožđem.

Meša se dok se ne dobije homogena smesa i sipa se smesa u brašno i umesi se u testo. Ne dodaje se više brašna, zato što će štolen postati tvrd.

Testo se podeli na dva dela i blago se umesi svaki posebno.

Rukama se raširi u koru, nakon toga se presavije jedna polovina i zatim i druga.

Stave se oba štolena u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Zagreje se rerna na 180 stepeni i peku se otprilike 40 minuta.

Ispečeni slatki kolači, dok su vrući, obilno se premazuju maslacem sa svih strana.

Posipaju se šećerom u prahu. Kada se slatki kolači ohlade, posipaju se sa još šešćera u prahu i čuvaju se u kutiji ili najlonskoj kesi do serviranja.

Domaći štolen (nemački božoćni kolač) je odličan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: