Način pripreme
Prvo umutite jaja sa šećerom, nakon toga dodajte u njih sveže mleko i ulje.
Sipajte u sito sve suve sastojke i prosejte. Uz neprestano mešanje ih dodajte u tečnu smesu.
Namažite kalup za tart prečinka 28 cm maslacem i pospite brašnom. Sipajte smesu u kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dvadesetak minuta.
Proverite da li je kora gotova čačkalicom.
Za spremanje karamel sosa sipajte vodu i šećer u malu šerpu i stavite na slabu vatru na ringlu. Mešajte često. Nakon što voda ispari šećer će početi da se karamelizuje.
Tek tad stavite maslac i mešajte nepestano dok se ne istopi. Dodajte tečnu pavlaku i ne prestajte da mešate.
Ugasite ringlu i dodajte još kašiku maslaca. Sačekajte da se krem ohladi i prelijte koru.
Pripremite čokoladni ganaš. Zagrejte pavlaku i nalomite čokoladu u nju, mešajte dok se ne istopi.
Ostavite da se ohladi i prelijte tart. Sačekajte da se stegne tridesetak minuta i ukrasite po želji.
Turski čokoladni-karamel tart je gotov.