Karamel tart

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Karamel tart
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
26/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
12
"Nije torta, nego tart i.... pa veličanstven je"

Potrebni sastojci

  • za osnovu
  • keks - 180 g
  • lešnici - 6 supenih kašika, mleveni ili sitno iseckani
  • maslac - 100 - 110 g, rastopljen
  • kokosovo brašno - 3 - 4 supene kašike
  • za osnovu
  • šećer - 7 supenih kašika, za karamelizovanje
  • skrob - 4 supene kašike, prirodan
  • sveže mleko - 550 ml, toplo
  • sveže mleko - 200 ml, hladno
  • maslac - 25 g
  • za čokoladnu kuvertiru
  • crna čokolada - 60 h (70% kakao)
  • pavlaka - 200 ml, tečna, slatka
  • maslac - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite osnovu za tart tako što keks sameljete sitno, stavite ga u čistu kesu i odozgo prelazite oklagijom. SIpajte u posudu i pomešajte sa svim ostalim sastojcima za koru.

Uzmite kalup za tart, sa ivicama koje se otvaraju, prečnika 24-25 cm (ako nemate takvu, koristite kalup sa dnom koje se skida, ali on je viši nego standardni kalupi za tart, koji su sa niskim ivicama).

Sipajte smesu od keksa i poravnajte, pritiskajte dno čašom ili obrnutom stranom kašike. Stavite u frižider da se stegne dok pripremate krem.

Karamelizujte šećer dok ne dobije tamnozlatnu boju, ako volite slađe možete staviti više nego što je navedeno. Čim karamel dobije tamnu boju, sipajte toplo mleko i mešajte.

Skrob rastvorite u preostalom hladnom mleku i sipajte lagano. Kuvajte dok se ne zgusne, mešajte. Na kraju stavite maslac i sačekajte da se rastopi.

Gotov krem sipajte preko kore i ostavite 1-2 sata da se lepo ohladi i stegne.

Kuvertiru pripremite tako što rastopite čokoladu sa maslacem na pari, i u njih sipajte pavlaku. Čim dobijete homogenu smesu, ravnomerno je sipajte preko karamel krema za čokoladni završetak.

Ostavite da se ohladi i stavite u frižider na 4-5 sati pre nego što isečete.

Ukrasite po vašoj želji.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: