Način pripreme
U posudu sipajte toplo mleko i kvasac i promešajte. Dodajte šećer, ulje, vanile i jaja i sve dobro promešajte. U etapama dodajte brašno, koje ste prethodno pomešali sa malo soli i uz neprestano mešanje treba da dobijete glatku smesu.
Pokrijte posudu providnom folijom i ostavite smesu da naraste oko sat vremena. Naraslo testo promešajte i sipajte u prethodno nauljen i brašnom posuti kalup za kolač.
Pokrijte kalup i ostavite testo da raste još 1 sat. Kalup ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40-45 minuta.
Pripremite sirup od šećera i vode. Ostavite da proključa i kuvajte 3 minuta, pa dodajte sok od limuna i sklonite sud sa vatre. Kada se sirup ohladi, dodajte rum i promešajte.
Kada je kolač ispečen, izbušite ga na više mesta štapićem za ražnjić i prelijte ga ohlađenim sirupom. Ostavite kolač da se potpuno ohladi. Okrenite kolač na tanjir pažljivo.
Za ukrašavanje gotovg kolača prelivenog sirupom umutite tečnu pavlaku, šećer u prahu i vanilu u vazdušastu kremu. Dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte.
Ukrasite grči kolač preliven sirupom gotovim kremom uz pomoć šprica.