Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Grčki kolač preliven sirupom Bambas (ΜΠΑΜΠΑΣ) sa rumom

Grčki kolač preliven sirupom Bambas (ΜΠΑΜΠΑΣ) sa rumom

ažurirano:
Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3354k
Grčki kolač preliven sirupom Bambas (ΜΠΑΜΠΑΣ) sa rumom
Fotografije: Maria Simova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Mislimo da treba da napravimo grupu poštovalaca grčkih slatkiša. Da li da pozovemo i vas."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 120 ml, toplo
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 70 g
  • maslac - 60 g istopljen
  • ulje - 4 kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • vanila - 2 kesice
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 300 g
  • za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 1, 5 šolja
  • rum - 4 kašike
  • sok od limuna - 1 kašika, sveže isceđenog
  • za ukras
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • kisela pavlaka - 100 g
  • šećer u prahu - 40 g.
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte toplo mleko i kvasac i promešajte. Dodajte šećer, ulje, vanile i jaja i sve dobro promešajte. U etapama dodajte brašno, koje ste prethodno pomešali sa malo soli i uz neprestano mešanje treba da dobijete glatku smesu.

Pokrijte posudu providnom folijom i ostavite smesu da naraste oko sat vremena. Naraslo testo promešajte i sipajte u prethodno nauljen i brašnom posuti kalup za kolač.

Pokrijte kalup i ostavite testo da raste još 1 sat. Kalup ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40-45 minuta.

Pripremite sirup od šećera i vode. Ostavite da proključa i kuvajte 3 minuta, pa dodajte sok od limuna i sklonite sud sa vatre. Kada se sirup ohladi, dodajte rum i promešajte.

Kada je kolač ispečen, izbušite ga na više mesta štapićem za ražnjić i prelijte ga ohlađenim sirupom. Ostavite kolač da se potpuno ohladi. Okrenite kolač na tanjir pažljivo.

Za ukrašavanje gotovg kolača prelivenog sirupom umutite tečnu pavlaku, šećer u prahu i vanilu u vazdušastu kremu. Dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte.

Ukrasite grči kolač preliven sirupom gotovim kremom uz pomoć šprica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: