Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Grčki kolač preliven sirupom Bambas (ΜΠΑΜΠΑΣ) sa rumom

Grčki kolač preliven sirupom Bambas (ΜΠΑΜΠΑΣ) sa rumom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Grčki kolač preliven sirupom Bambas (ΜΠΑΜΠΑΣ) sa rumom
Fotografije: Maria Simova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Mislimo da treba da napravimo grupu poštovalaca grčkih slatkiša. Da li da pozovemo i vas"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 120 ml, toplo
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 70 g
  • maslac - 60 g istopljen
  • ulje - 4 kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • vanila - 2 kesice
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 300 g
  • za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 1, 5 šolja
  • rum - 4 kašike
  • sok od limuna - 1 kašika, sveže isceđenog
  • za ukras
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • kisela pavlaka - 100 g
  • šećer u prahu - 40 g.
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte toplo mleko i kvasac i promešajte. Dodajte šećer, ulje, vanile i jaja i sve dobro promešajte. U etapama dodajte brašno, koje ste prethodno pomešali sa malo soli i uz neprestano mešanje treba da dobijete glatku smesu.

Pokrijte posudu providnom folijom i ostavite smesu da naraste oko sat vremena. Naraslo testo promešajte i sipajte u prethodno nauljen i brašnom posuti kalup za kolač.

Pokrijte kalup i ostavite testo da raste još 1 sat. Kalup ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40-45 minuta.

Pripremite sirup od šećera i vode. Ostavite da proključa i kuvajte 3 minuta, pa dodajte sok od limuna i sklonite sud sa vatre. Kada se sirup ohladi, dodajte rum i promešajte.

Kada je kolač ispečen, izbušite ga na više mesta štapićem za ražnjić i prelijte ga ohlađenim sirupom. Ostavite kolač da se potpuno ohladi. Okrenite kolač na tanjir pažljivo.

Za ukrašavanje gotovg kolača prelivenog sirupom umutite tečnu pavlaku, šećer u prahu i vanilu u vazdušastu kremu. Dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte.

Ukrasite grči kolač preliven sirupom gotovim kremom uz pomoć šprica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: