Način pripreme
Ovaj kolač je najbolji sa suvim i lomljivim korama.
Zbog toga se dve kore iz pakovanja ostavljaju u kesi, kako se ne bi osušile, a ostale se vade i ostavljaju oko pola sata na sobnoj temperaturi da se osuše i postanu lomljive.
Rerna je uključena na 180 stepeni.
Pleh dimenzija 20x35 cm podmažite uljem i pokrijte ga sa dve odvojene kore iz pakovanja.
U posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu gust krem. Dodajte ulje, narendanu koru pomorandže, vanilu, kiselo mleko i prašak za pecivo.
Osušene kore izlomite rukama i stavljajte ih u smesu od jaja i mleka.
Dobro promešajte i sipajte smesu u tiganj. Odozgo rasporedite isečene kriške pomorandže.
Kolač od pomorandže pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta ili dok ne porumeni.
Dok se kolač peče, skuvajte sirup od vode, soka pomorandže i šećera.
Sve proizvode pomešajte u odgovarajućoj posudi, stavite šerpu na šporet i kuvajte 15 minuta.
Lagano ohlađeni kolač prelijte vrelim sirupom i ostavite da ga potpuno upije i da se ohladi.
Da bi kolač lakše upio sirup, možete ga izbušiti viljuškom ili drvenim štapićem za ražnjiće i ostaviti ga da odstoji preko noći.
Ovaj grčki kolač čuva se u frižideru prekriven prozirnom folijom.
Pre posluženja, kolač preliven sirupom isecite na komade.
Portokalopita se poslužuje sama ili sa kuglom sladoleda.
Uživajte!