Način pripreme
Ovaj kolač je najbolji sa suvim i lomljivim korama.
Zbog toga se dve kore iz pakovanja ostavljaju u kesi, kako se ne bi osušile, a ostale se vade i ostavljaju oko pola sata na sobnoj temperaturi da se osuše i postanu lomljive.
Rerna je uključena na 180 stepeni.
Pleh dimenzija 20x35 cm podmažite uljem i pokrijte ga sa dve odvojene kore iz pakovanja.
U posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu gust krem. Dodajte ulje, narendanu koru pomorandže, vanilu, kiselo mleko i prašak za pecivo.
Osušene kore izlomite rukama i stavljajte ih u smesu od jaja i mleka.
Dobro promešajte i sipajte smesu u tiganj. Odozgo rasporedite isečene kriške pomorandže.
Kolač od pomorandže pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta ili dok ne porumeni.
Dok se kolač peče, skuvajte sirup od vode, soka pomorandže i šećera.
Sve proizvode pomešajte u odgovarajućoj posudi, stavite šerpu na šporet i kuvajte 15 minuta.
Lagano ohlađeni kolač prelijte vrelim sirupom i ostavite da ga potpuno upije i da se ohladi.
Da bi kolač lakše upio sirup, možete ga izbušiti viljuškom ili drvenim štapićem za ražnjiće i ostaviti ga da odstoji preko noći.
Ovaj grčki kolač čuva se u frižideru prekriven prozirnom folijom.
Pre posluženja, kolač preliven sirupom isecite na komade.
Grčki preliveni kolač Portokalopita se poslužuje sama ili sa kuglom sladoleda. Uživajte!
Pogledajte takođe kako da napravite grčku karidopitu ili grčku pitu galatoboureko.