bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Riba»Pršuta»Domaći sušeni losos

Domaći sušeni losos

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
491
375
Domaći sušeni losos
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 8
05/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Ukupno20 min.
Porcije4
"Ovaj domaći sušeni losos je fantastičan predlog za vašu prazničnu trpezu"

Potrebni sastojci

  • losos - 500 - 600 g, filet sa kožom
  • so - 150 g, krupna, morska
  • šećer - 150 g, kristal
  • vodka - 1 poklopac
  • mirođija - 1 kašika, suva i sveža, naseckana
  • biber - 1 kašičica
  • ljuta aleva paprika - 2 prstohvata
  • kora pomorandže - 1 kašičica, fino narendana, narandžasti deo
  • maslinovo ulje - oko 300 ml, za čuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pažljivo izvadite kosti iz komada lososa pincetom. Operite file i dobro ga osušite.

2. Promešajte smesu od soli, šećera, vodke, začina za sušenog lososa i pomoranžine kore. Ujednačite sve.

3. Na dno posude stavite jedan sloj smese u obliku fileta ribe . Postavite filet sa kožom prema dole i pokrijte ga smesom soli i šećera, prtiskajući da dobijete čvrst omotač.

4. Zatvorite posudu ili je pokrijte providnom folijom pa je ubacite u frižider na 36 sati. Ako je file deblji, možda će vam biti potrebno i 40-48 sati.

5. Kada je prošao proces mariniranja i sazrevanja, riba će očvrsnuti i osušiti se i spremna je za konzumaciju u obliku domaće sušene ribe.

Secite je na tanke listiće i dodajte je uz različite zalogaje - uz kavijar, krem sir itd. Možete je koristiti za salate i sendviče, kao i za meze, preliveno maslinovim uljem.

6. Da bi sačuvali duže vašu domaćeg sušenog lososa, prekrijte je maslinovim uljem i čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.

Fantastičan prilog za prazničnu trpezu!

Prijatno!

Važna napomena:

Pre nego što krenete sa pripremom domaćeg sušenog lososa, zamrznite ribu na 24 sata i nakon toga je odmrznite. Na taj način ćete ubiti sve moguće mikroorganizme i parazite u sirovoj ribi, kada se ona konzumira bez termičke obrade, kao što je ovde slučaj.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: