Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pršuta»Domaći sušeni losos

Domaći sušeni losos

ažurirano:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k91817k
Domaći sušeni losos
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Ovaj domaći sušeni losos je fantastičan predlog za vašu prazničnu trpezu."

Potrebni sastojci

  • losos - 500 - 600 g, filet sa kožom
  • so - 150 g, krupna, morska
  • šećer - 150 g, kristal
  • vodka - 1 poklopac
  • mirođija - 1 kašika, suva i sveža, naseckana
  • biber - 1 kašičica
  • ljuta aleva paprika - 2 prstohvata
  • kora pomorandže - 1 kašičica, fino narendana, narandžasti deo
  • maslinovo ulje - oko 300 ml, za čuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pažljivo izvadite kosti iz fileta lososa pincetom. Operite file i dobro ga osušite.

Promešajte smesu od soli, šećera, vodke, začina za sušenog lososa i pomoranžine kore. Ujednačite sve.

Na dno posude stavite jedan sloj smese u obliku fileta ribe . Postavite filet sa kožom prema dole i pokrijte ga smesom soli i šećera, prtiskajući da dobijete čvrst omotač.

Zatvorite posudu ili je pokrijte providnom folijom pa je ubacite u frižider na 36 sati. Ako je file deblji, možda će vam biti potrebno i 40-48 sati.

Kada je prošao proces mariniranja i sazrevanja, riba će očvrsnuti i osušiti se i spremna je za konzumaciju u obliku domaće sušene ribe.

Secite je na tanke listiće i dodajte je uz različite zalogaje - uz kavijar, krem sir itd. Možete je koristiti za salate i sendviče, kao i za meze, preliveno maslinovim uljem.

6. Da bi sačuvali duže vašu domaćeg sušenog lososa, prekrijte je maslinovim uljem i čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.

Fantastičan prilog za prazničnu trpezu! Prijatno!

Važna napomena: Pre nego što krenete sa pripremom domaćeg sušenog lososa, zamrznite ribu na 24 sata i nakon toga je odmrznite. Na taj način ćete ubiti sve moguće mikroorganizme i parazite u sirovoj ribi, kada se ona konzumira bez termičke obrade, kao što je ovde slučaj.

Pogledajte takođe da li je koristan dimljeni losos i saznajte kako da razmrznete lososa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: