Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Ruski crni hleb

Ruski crni hleb

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
323109216
Ruski crni hleb1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
2
"Drugačije je da jedemo i malo hleba uz ručak ili večeru"

Potrebni sastojci

  • brašno - 4 šolje, ražano
  • brašno - 3 šolje, pšenično
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 2 kašičica
  • mekinje - 2 šolje, pšenične
  • kumin - 2 supene kašike
  • luk - 2 supene kašike u prahu
  • komorač - 1/2 kašičice, izgnječen
  • kvasac - 2 kesice, suvi
  • voda - 3 šolje
  • sirće - 1/4 šolje
  • melasa - 1/4 šolje tamna ili sirup od slatkog
  • maslac - 1/4 šolje, rastopljen
  • čokolada - 30 g, gorka
  • jaja - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Ražano i pšenično brašno zajedno prosejte. Dve pune čaše smese od brašna pomešajte sa šećerom, solju, mekinjama, kvascem i začinima.

U šerpi pomešajte vodu, sirće, melasu, čokoladu i maslac i ugrejte na tihoj vatri. Smesu sipajte u suve sastojke i sve mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu.

Dodajte još brašna i zamesite meko testo, stavite ga na brašnom posutu radnu površinu, pokrijte i ostavite da stoji 15 minuta.

Nakon toga mesite, dodajte i preostalo brašno. Dobijeno elastično testo namažite sa malo maslaca, stavite u duboku posudu, pokrijte i ostavite 1 sat na toplom da nadođe.

Nakon toga mesite, dodajte i preostalo brašno. Dobijeno elastično testo namažite maslacem malo, stavite u duboku posudu, pokrijte i ostavite 1 sat na toplom da nadođe.

Nakon toga podelite na dva dela, oblikujte dva hleba. Stavite u namazan pleh ili kalup i premažite umućenim jajetom. Pecite oko 1 sat u prethodno ugrejanoj rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: