Način pripreme
Ražano i pšenično brašno zajedno prosejte. Dve pune čaše smese od brašna pomešajte sa šećerom, solju, mekinjama, kvascem i začinima.
U šerpi pomešajte vodu, sirće, melasu, čokoladu i maslac i ugrejte na tihoj vatri. Smesu sipajte u suve sastojke i sve mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte još brašna i zamesite meko testo, stavite ga na brašnom posutu radnu površinu, pokrijte i ostavite da stoji 15 minuta.
Nakon toga mesite, dodajte i preostalo brašno. Dobijeno elastično testo namažite sa malo maslaca, stavite u duboku posudu, pokrijte i ostavite 1 sat na toplom da nadođe.
Nakon toga mesite, dodajte i preostalo brašno. Dobijeno elastično testo namažite maslacem malo, stavite u duboku posudu, pokrijte i ostavite 1 sat na toplom da nadođe.
Nakon toga podelite na dva dela, oblikujte dva hleba. Stavite u namazan pleh ili kalup i premažite umućenim jajetom. Pecite oko 1 sat u prethodno ugrejanoj rerni.