Ruski ražani hleb

Tatyyana BalovaTatyyana Balova
Početnik
4714
Ruski ražani hleb
Fotografije: Tatyyana Balova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Pripremanje ovog ražanog hleba vredi svake sekunde"

Potrebni sastojci

  • ražano brašno - 200 g
  • pšenično brašno - 300 g
  • voda - 360 g
  • kumin - 10 g, mleveni
  • korijander - 10 g, mleveni
  • kvasac - 10 g, suvi
  • so - 1.5 kašičica
  • šećer - 1.5 kašičice
  • ražani slad - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

U 360 ml vode sipamo kvasac, so, šećer, začine, mešamo i dodajemo ražani slad (on je za aromu i trajnost, može i bez njega).

Dobro izmešamo i dodajemo obe vrste brašna. Mesimo meko testo za hleb i ostavljamo ga na toplom da naraste, tako daudupla-utrostruči svoj obim.

Za taj cilj možemo da stavitemo posudu u lavor sa toplom (otprilike 45°C) vodom, tako što periodično zagrevamo vodu, dodavajući vrelu. Čim testo naraste, razvijamo ga u pravougaonik i uvijamo ga u rolat tako što savijamo ka unutra spoljašnje krajeve.

Prebacujemo ga u kalup za kolač, obložen papirom za pečenje. Pokrivamo ga gustom krpom i ponovo ga ostavljamo da naraste dok ne popuni kalup za kolač.

U rernui zagrejanoj na 170-180°C pečemo ražani hleb otprilike 30 minuta bez konvekcije.

Kada ga izvadimo, poprskamo ga vodom i pokrivamo ga krpom, a kada se malo ohladi, vadimo ruski hleb iz kalupa i ostavljamo ga da se konačno ohladi.

Blago toplog ga uvijamo u gustu krpu i stavljamo ga ili u kutiju ili u običnu najlon kesu. Držimo ruski ražani hleb na hladnom mestu.

Izdrži do nedelju dana i mnogo je ukusan. Što se tiče slada, on se rpavi ovako.

Pola kilograma neobrađne raži se dobro opere vodom, izvadi se bilo kakav otpad i raž se ostavlja da se namoči u situ i u posudi sa čistom vodom na otprilike 8 sati, a zatim se ostavljamo samo u situ i u posudi, ali već bez vode na 48 sati tako što se na svakih 12 sati raž propere, protrese se da upije kiseonik i ponovo se ostavlja u situ u posudi.

Čim blago proklija (do 2-3 mm), rasprostire se u široku tepsiju i suši se na 70°C otprilike sat vremena u blago odškrinutoj rerni.

Nakon toga se peče na 170°C u već zatvorenoj rerni otprilike 40 minuta. U konačnom obliku zrna treba da budu čvrsta.

Kada se ohlade, samelju se u mlinčiću za mlevenje kafe, slad se proseje i stavlja se u teglicu koja se hermetički zatvara.

Koristi se po potrebi, njegova trajnost je otprilike 1 mesec.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: