Način pripreme
Recept za pripremu ove predivne, preukusne i mirisne pogače počinjemo sa pripremom kvasca. Mleko stavimo u malu šerpu da se ugreje, ne da prokuva na ringli. Prebaciti mleko u činiju srednje veličine i iznad nje izmrviti sveži kvasac (težine 40 g), promešati, pa nakon toga dodati šećer (jednu punu kašiku). Opet promešamo i ostavimo sa strane da odstoji deset- petnest minuta dok se ne aktivira.
Brašno prosejemo u jednu veću posudu. Na vagi izmerimo 700 g brašna i prebacimo ga u drugu veću posudu. U tu posudu sa 700 g brašna naspemo aktivirani kvasac i promešamo sa velikom drvenom kašikom . U tu istu posudu nalijemo ulje pa opet promešamo, pa dodadmo i izmešamo, pa dodamo vodu i izmešamo drvenom varjačom.
Krećemo rukom da mesimo testo uz povremeno dodavanje onog ostatka brašna od 300 g . Mesite rukom bar desetak minuta, a možete i duže, jer što više mesite rukom testo će vam biti vazdušastije i mekše. Tako da dok vas ne zaboli ruka vi samo mesite. Kad umesimo testo, ono treba da je mekano i da se ne lepi za prste kad pipnete . Prekriti krpom posudu u kojoj je umešeno testo u obliku lopte i ostaviti da odstoji na toplom mestu od trideset minuta do sat vremena.
Kad nam testo nadođe, podelimo ga na četri dela, pa opet umesimo u loptice. Pobrašniti radnu površinu gde ćete da razvlačite testo .
Razvući jednu lopticu i podeliti je na tri dela. Sva tri dela razvući da bude baš tanko, ne kao za pitu već malo deblje, i nožem premazati maslacem. Urolati u jednan mali rolatić.
Ponoviti postupak za ostala dva dela, kao i sa ostale tri loptice. Svaki rolatić pokrijte s providnom folijom i ostaviti da odstoji tridesetak minuta. Rolatiće nakon tog vremna premazati jajetom.
U duboki okrugli pleh staviti pekarski papir, pa poređati u krug rolatiće, a u sredinu staviti malu lopticu koja će sve da ih poveže. Na kraju pogaču posuti semenkama od bundeve, suncokreta i susama.
Ostaviti da odstoji petnestak minuta, a za to vreme uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni. Nakon tog vremena staviti pogaču da se peče tridesetak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Izvaditi pogaču cvet sa semenkama iz rerne i prekriti krpom da malo omekša, pa nakon par minuta kad se ohladi možete da je konzumirate.