Način pripreme
U mlaku vodu staviti šećer, suvi kvasac i malo brašna, te ostaviti da se kvasac aktivira. Ne treba dugo čekati, za 5-10 minuta će se pojaviti mehurići.
Zagrejati mleko da bude mlako (temperature tela) pa dodati umućeno jajae i aktivirani kvasac. Dodati jedan deo brašna i so i sve sjediniti.
Dodati i preostalo brašno i umesiti testo za pogaču. Testo treba da bude meko. Ostaviti ga da se duplira nakon čega ga treba izručiti na radnu površinu i premesiti, pa podeliti na sedam loptica.
Prekriti ih krpom i ostaviti 10-15 minuta, pa svaku razvući u krug i premazati sa malo maslaca. Od tri kruga formirati loptice, tako što će se krajevi podviti unutra i blago stisnuti, bez mešenja.
Od sledeća tri razvučena kruga napraviti rolnice tako što ćete svaki zaseći nožem od centra kruga ka ivici, a potom testo zarolati, pri čemu će se dobiti rolnica kupastog oblika.
Kalup u kom će se pogača peći obložiti pek papirom pa ređati loptica, rolnica i tako redom. U sredinu staviti oblik po želji - rolnicu, ružu od testa, lopticu.
Ostaviti da se duplira, pa premazati umućenim jajetom, posuti susamom i lanenim semenom i peći u zagrejanoj rerni.
Pogača cvet sa susamom je sjajna. Prijatno!