Način pripreme
1.U posudi na pari se umute šećer i jaja - na niskoj temperaturi oko 6 minuta. Sklanjaju se sa ringle i mute se još 6 minuta.
To se radi da se izbegne dodavanje podizača testa. Dobija se gust, vazdušast, čvrst, svetli krem.
2. U dobijeni krem se dodaje kiselo mleko. Meša se dobro. Sleda dodavanje griza i prosejanog brašna - postepeno i pžljivo. Smesa se meša dok se sastojci potpuno ne usvoje.
3. Uzima se posuda za pečenje 28x18 cm. Maže se maslacem i u nju se sipa cela smesa. Raspoređuje se ravnomerno u celu posudu za pečenje.
Ako imate poslastičarsku špatulu možete njom da zaravnite smesu.
4. Turski koh se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
5. Sledi spremanje sirupa. Nije neophodno da se držite pravila topla kora - ohlađen sirup ili obrnuto, posebno u ovom receptu.
Na ringlu se s stavljaju korice pomorandže da se kuvaju zajedno sa šećerom i 250 ml vode. Posuda se ne poklapa poklopcem.
Kuva se 10 minuta nakon čega se dodaje i preostalih 200 ml vode. Kuva se još 15 minuta.
6. Ukusan koh, koji je već gotov, se ostavlja u rerni uz otvorena vrata najviše 5 minuta.
7. Uzima se metlani ražnjić, pomoću koga se izbuši. Preliva se sirupom i ostavlja se tako da upije tečnost i da se ohladi. Sklanjaju se koric epomorandže.
8. Na kraju preliveni kolač se preliva glazurom spremljenom od maslaca (ili ulja), svežeg mleka i istopljene čokolade.
Čim glazura postane dovoljno čvrsta, preko prazničnog čokoladnog turskog koha se prave ružice od pavlake pomoću šprica. Odozgo se posipa odabrano koštunjavo voće.