Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Koh»Praznični čokoladni truski koh

Praznični čokoladni truski koh

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Praznični čokoladni truski koh3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Samo za oko 40 minuta možete da spremite ovaj čokoladni turski koh za vaš praznik, da njime obradujete sve goste neponovljivim ukusom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 60 g
  • griz - 60 g, pšenični
  • šećer - 90 g
  • pavlaka - 200 ml, tečna, slatka, zaslađena
  • jaja - 4 komada, M veličina (ili 3 XL)
  • sveže mleko - 50 - 60 ml
  • kiselo mleko - 1 kašika, kremasto
  • orasi - za posipanje (ili pistaći)
  • maslac - 1 kašika
  • čokolada - 100 g, za rastapanje
  • ulje - 1 kašika
  • za sirup
  • pomorandža - 1 komad, kora (3 ivice, bez belih delova)
  • šećer - 300 g
  • voda - 450 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1.U posudi na pari se umute šećer i jaja - na niskoj temperaturi oko 6 minuta. Sklanjaju se sa ringle i mute se još 6 minuta.

To se radi da se izbegne dodavanje podizača testa. Dobija se gust, vazdušast, čvrst, svetli krem.

2. U dobijeni krem se dodaje kiselo mleko. Meša se dobro. Sleda dodavanje griza i prosejanog brašna - postepeno i pžljivo. Smesa se meša dok se sastojci potpuno ne usvoje.

3. Uzima se posuda za pečenje 28x18 cm. Maže se maslacem i u nju se sipa cela smesa. Raspoređuje se ravnomerno u celu posudu za pečenje.

Ako imate poslastičarsku špatulu možete njom da zaravnite smesu.

4. Turski koh se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

5. Sledi spremanje sirupa. Nije neophodno da se držite pravila topla kora - ohlađen sirup ili obrnuto, posebno u ovom receptu.

Na ringlu se s stavljaju korice pomorandže da se kuvaju zajedno sa šećerom i 250 ml vode. Posuda se ne poklapa poklopcem.

Kuva se 10 minuta nakon čega se dodaje i preostalih 200 ml vode. Kuva se još 15 minuta.

6. Ukusan koh, koji je već gotov, se ostavlja u rerni uz otvorena vrata najviše 5 minuta.

7. Uzima se metlani ražnjić, pomoću koga se izbuši. Preliva se sirupom i ostavlja se tako da upije tečnost i da se ohladi. Sklanjaju se koric epomorandže.

8. Na kraju preliveni kolač se preliva glazurom spremljenom od maslaca (ili ulja), svežeg mleka i istopljene čokolade.

Čim glazura postane dovoljno čvrsta, preko prazničnog čokoladnog turskog koha se prave ružice od pavlake pomoću šprica. Odozgo se posipa odabrano koštunjavo voće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: