Način pripreme
1. Skuvajte bulgur u blago posoljenoj vodi u omeru 1: 2 oko 10 minuta. Prosečna veličina ovog useva pšenice takođe može da se potopi u ključalu vodi dok je ne upije i ne nabubri. Samo bulgur od celog zrna mora se kuvati poput pirinča, ostale vrste srednjeg i malog mogu se samo potopiti.
2. Mladi luk, peršun i nanu sitno iseckajte i dodajte u nabubreli i već ohlađeni bulgur (nekoliko stabljika mente odvojite za ukras).
3. Začinite maslinovim uljem, sokom od limuna, solju i biberom i dobro promešajte. Sačuvajte deo soka od limuna i maslinovog ulja za krastavce.
4. Isecite tanke i duge trake od samih krastavaca finim sekačem ili jednostavnom ljuštilicom za povrće. Uklonite meku unutrašnjost jer je previše krhka. Koristite je za drugu salatu, vinegret ili na primer za Gaspačo Andalus.
5. Na poslužavnik ili u pojedinačne tanjire za salatu stavite malu kašiku aromatiziranog bulgura i umotajte ga u traku od krastavca. Stavite više bulgura u šupljinu i tako dok ne završite sa proizvodima.
6. Po želji poprskajte odvojenim maslinovim uljem, sokom od limuna i posolite. Salatu od povrća ukrasite listićima mente.
Sveža salata od bulgura, krastavca i mente je divna!