Način pripreme
Za ovu laku i ukusnu salatu najviše vremena će vam oduzeti spremanje cvekle. Treba da je ispečemo, a iščetkamo je dobro kuhinjskom četkom, da čistimo nečistoće sa nje, operemo je i ne ljušteći je namažamo maslinovim uljem i posolimo.
Uvijamo glavicu u aluminijumsku foliju pritiskajući čvrsto i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko sat i 30 minuta ili dok viljuška ili čačkalica kojima se ubode ne izlazi sa lakoćom.
Odvijamo pažljivo foliju i kada se cvekla malo prohladi, sklanjamo koricu i ostavljamo da se potpuno ohladi.
Za to vreme zagrevamo pola šolje vode i kada provri prelivamo njom bulgur, prethodno opran. Poklapamo posudu poklopcem i ostavljamo da upije vodu i ohladi se.
Cveklu sečemo na tanke kolutove. Bulgur začinimo maslinovim uljem, solju i balsamiko sirćetom.
Beli luk sečemona tanke krugove ili male parčiće, kako nam se sviđa.
Za sklapanje salate stavljamo jedan kolut cvekle, preko nje kašiku ili dve ravnomerno raspoređenog bulgura, namrvljeni sir i beli luk.
Pokrivamo drugim kolutom i tako ređamo jedan preko drugog po 4 koluta sa nadevom po porciji. Preko poslednjeg izmrvimo samo sir, malo belog luka i posipamo peršunom.
Na kraju prelivamo sa malo maslinovog ulja i serviramo.
Prijatno!