Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Vitaminska Salata»Salata od bulgura sa cveklom i sirom

Salata od bulgura sa cveklom i sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Salata od bulgura sa cveklom i sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
26/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
16 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
106 min.
Porcije
2
"Šta god da je povod, nećete pogrešiti ako se bacite na ovu efektnu salatu"

Potrebni sastojci

  • cvekla - 1 glavica, 200 - 250 g
  • bulgur - 1/2 šolje
  • sir - 100 g, kravlji ili ovčiji
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - sušen, za posipanje
  • so - 2 - 3 prstohvata
  • maslinovo ulje - oko 40 - 50 ml
  • balsamiko sirće - 3 kašike, ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu laku i ukusnu salatu najviše vremena će vam oduzeti spremanje cvekle. Treba da je ispečemo, a iščetkamo je dobro kuhinjskom četkom, da čistimo nečistoće sa nje, operemo je i ne ljušteći je namažamo maslinovim uljem i posolimo.

Uvijamo glavicu u aluminijumsku foliju pritiskajući čvrsto i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko sat i 30 minuta ili dok viljuška ili čačkalica kojima se ubode ne izlazi sa lakoćom.

Odvijamo pažljivo foliju i kada se cvekla malo prohladi, sklanjamo koricu i ostavljamo da se potpuno ohladi.

Za to vreme zagrevamo pola šolje vode i kada provri prelivamo njom bulgur, prethodno opran. Poklapamo posudu poklopcem i ostavljamo da upije vodu i ohladi se.

Cveklu sečemo na tanke kolutove. Bulgur začinimo maslinovim uljem, solju i balsamiko sirćetom.

Beli luk sečemona tanke krugove ili male parčiće, kako nam se sviđa.

Za sklapanje salate stavljamo jedan kolut cvekle, preko nje kašiku ili dve ravnomerno raspoređenog bulgura, namrvljeni sir i beli luk.

Pokrivamo drugim kolutom i tako ređamo jedan preko drugog po 4 koluta sa nadevom po porciji. Preko poslednjeg izmrvimo samo sir, malo belog luka i posipamo peršunom.

Na kraju prelivamo sa malo maslinovog ulja i serviramo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: