Način pripreme
U ovalnu posudu stavljamo streč foliju sa unutrašnje strane posude da pokrije dno i ivice, ostavljamo da viri van posude, svaku piškotu potapamo brzo u skuvano i ohlađeno sveže mleko, u koje smo stavili liker.
Počinjemo od dna, poređamo zbijeno piškote jednu do druge, nakon toga poređamo po ivicama posude.
Nakon prvog reda obilno namažemo kremom, pripremljenim na sledeći način.
Dobro umutimo žumanca sa brašnom i oko 1 kašičicom svežeg mleka.
Stavljamo oko 800 ml svežeg mleka sa 4 supene kašike šećera, skidamo sa vatre i u malim porcijama i uz neprestano mešanje dodajemo smesu od jaja, sipamo smesu ponovo u posudu u kojoj se kuvalo mleko, ponovo stavljamo na vatru, da ne bude mnogo jaka vatra, mešamo neprestano da ne dobijemo grudvice.
Kad se zgusne, skidamo sa vatre (krem ne treba da vri, nego da krčka). Stavljamo čist masalc i 2 vanile.
Nastavljamo da ređamo piškote, gledamo da nema mnogo praznog mesta (koliko je moguće). Ponovo krem i ponovo piškote, na kraju sam u sredini torte dobila malu rupu, koju sam popunila šlagom i 6.7 srednjih jagoda, izgnječenih štapnim mikserom.
Poravnamo spatulom sve do ivice posude. Odozgo pokrivamo streč folijom i stavljamo u frižider (ja držim celu noć).
Poklopimo odogovarajućim tanjirom u sredinu, nakon toga skidamo foliju odozgo i okrećemo tortu sa piškotama, skidamo celu foliju, poravnamo tortu sa preostalim kremom od jagoda i pavlakom, prelivamo rastopljenom čokoladom (na pari izmrvimo čokoladu sa 1 supenom kašikom ulja) ukrašavamo jagodama, isečenim na kriške i kremom odozgo.