Način pripreme
1. Spremite sve sastojke (sa sobne temperature). Narendajte koru limuna na fino rende, obuhvatajući samo žuti deo. Sipajte dve vrste sode u kiselo mleko i promešajte, ostavite da se aktivira. Jaja umutite žičanom mutilicom sa dve vrste šećera (sačuvajte jedno žumance).
2. Prosejte brašno dva puta i napravite udubljenje, u koje sipate naraslo mleko, jaja, rum, istopljenu mast i koru limuna. Zamesite glatko testo. Nema potrebe da dugo mesite, već samo onoliko koliko je neophodno da postane nelepljivo testo. Posipajte brašnom dok to ne postignete.
3. Oblikujte u loptu, namažite je i ostavite da odstoji 30 minuta do sat vremena. Nakon toga razvijte u koru debljine oko 4-5 mm i isecite oblike vaših gurabija. Stavljajte u posudu pokrivenu papirom za pečenje ili prethodno namazanu. Treba da bude rastojanje među gurabijama.
4. Namažite sa umućenim žumancem sa malo ulja i pospite svaku šećerom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni bez ventilatora dok ne porumeni.
Od ove doze izađu 3 pleha za standardnu rernu.
Ukusne, prhke i sa mirisom Uskrsa!
Nek su vam slatke!