Način pripreme
Razdvojte od jaja belana i žumanca. Umutite belanca u sneg sa dve trećine šećera.
Nakon toga umutite žumanca i drugoj posudi sa preostalim šećerom i dodajte ulje, vodu, liker po izboru, kore pomorandže i prašak za pecivo.
Istopite čokoladu za koru na pari zajedno sa 5-6 kašika svežeg mleka i ostavite da se ohladi. U smesu sa žumancima pažljivo umešajte belanca i nakon toga istopljenu čokoladu. Mešajte lagano kašikom ili špatulom. Na kraju dodajte prethodno prosejano brašno.
Sipajte koru u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje i blago namazanu. Peče se u rerni zagrejanoj na 170-180 stepeni dok ne bude gotovo.
Za to vreme spremite čokoladni krem za tortu, tako što istopte čokoladu na pari zajedno sa 1-2 kašike maslaca. Dodajte ampulu esencije pomorandže. Ostavite da se ohladi i umutite tečnu slatku pavlaku u vazdušast sneg. Na kraju pavlaku i čokoladu pomešajte špatulom.
Ispečenu koru za tortu isecite na dva odvojena dela. Namažite donji slatkom, pokrijte kremom, stavite drugu koru i ponovo pokrijte celu tortu ukusnim kremom. Napravite ukras po želji i ostavite 2-3 sata da odstoji pre nego što servirate.
Jedinstvena čokoladna tprta sa aromom pomorandže!