Način pripreme
Za merenje količine proizvoda koristimo šolju za čaj kapaciteta 250 ml.
Prvo pripremite koru mešajući sve proizvode za nju u dubokoj posudi pomoću žice. Dodajte ih u sledećem nizu: jaje, kiselo mleko sa soda bikarbonom aktiviranom u njemu, voda, smeđi kristal šećer, ulje (nerafinisano suncokretovo ulje), vanila u prahu, kakao, brašno rogača, fine ovsene pahuljice i na kraju zgusnite sve integralnim brašnom i kukuruznim brašnom .
Sipajte homogenu smesu i rasporedite je u kalup za torte (prečnik 17 cm), prethodno podmazan uljem.
Peccite na 180 stepeni oko 45-50 minuta.
Za to vreme potopite sitne ovsene pahuljice u hladnu vodu na oko 20 minuta, a zatim sameljite blenderom. Dakle, ovseno mleko za krem od jaja je spremno i nema potrebe da ga cedite, jer ovsene pahuljice svojom gustinom savršeno dopunjuju krem.
Čim se već ispečena kora od kakaa ohladi, uz pomoć noža sa sitnim zupcima isecite višak - istureni vrh koji se formirao tokom pečenja, kako biste dobili ravnu okruglu koru. Pažljivo je isecite u sredini tako da dobijete dve jednake kore.
Stavite kore u dva odvojen tanjira i prelijte ih sa malo soka od kompota od kruške.
Sledeći korak je priprema krema od jaja mešanjem sastojaka u dubokoj posudi (posuda blendera): domaće ovseno mleko, jaje, vanila i smeđi kristal šećer. Sameljite sve blenderom. Sipajte tečnost u malu šerpu i dodajte kukuruzno brašno, neprestano mešajući žicom.
Uključite ringlu i mešajući drvenom ravnom kašikom - kuvajte smesu nekoliko minuta da se zgusne. Gotov krem ostavite da se malo ohladi.
Počnite sa sklapanjem kakao torte.
Na odgovarajući okrugli poslužavnik stavite jednu koru prelivenu sirupom (gornji - onaj koji je isečen sa obe strane i nema koru). Odozgo ravnomerno rasporedite krem od jaja. Krem pospite kruškama iz kompota, koje ste prethodno isekli na sitne komade.
Zatim smo na njih stavili drugi pleh, sa korom na vrhu, koja je prvobitno bila dno velikog pleha, pre nego što smo ga isekli na dva pleha. To je prikazano na fotografijama. Važno je posmatrati ovaj detalj kako se preliv koji ćemo naneti na vrh ne upija u močvare, već ostaje zamazan na vrhu.
Pritisnite lagano da zalepite radne površine.
Vreme je da preliv za tortu pripremite tako što ćete sastojke za njega sipati u bokal nutribuleta (ili snažnog blendera): zgnječene kriške belog sleza, sok od kompota od krušaka, med, kompot od krušaka (isečen na komade), smeđi kristal šećer i kakao u prahu. Sameljite do fine glatke smeše.
Kolač od krušaka prelijte prelivom odozgo, rasporedite ga i pažljivo sa strane silikonskom četkom.
Pospite odozgo i sa strane kokosovim brašnom i ukrasite kriškama svežih jagoda, a po želji i sirovim semenkama bundeve napravite lišće jagode.
Sočna kakao torta sa kruškama i jagodama, pogodna za divan prolećni rođendan!
Fantastično ukusno!