Način pripreme
Očišćene, oprane i narezane jagode stavite u šerpu sa 100 g šećera i 10 listova sveže nane. Kuvajte 10 minuta uz povremeno mešanje.
Dodajte 50 ml viskija, 1 kašiku ekstrakta vanile i kuvajte još 3-4 minuta. Sklonite sa vatre i procedite. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Za krem:
U posudu sipajte 400 ml svežeg mleka sa 200 g šećera. Kad proključa, dodajte u tankom mlazu 50 g kukuruznog skroba, prethodno rastvorenog u 100 ml svežeg mleka.
Kuvajte i neprestano mešajte dok se mlečni krem ne zgusne. Dodajte 50 g maslaca i 2 kašike ekstrakta vanile i mešajte dok ga krem ne upije.
Krem rasporedite u čaše ili posude.
U posudu stavite 5 g želatina sa 50 ml hladne vode i sačekajte da nabubri. Za to vreme procedite jagode tako da nema semena.
Rastvorite želatin na pari i dodajte ga u pire od jagoda. Dobro izmešajte i rasporedite u čaše ili posude.
Ostavite mlečni krem sa jagodama, nanom i viskijem u frižideru sat-dva dok se gornji sloj ne stvrdne.
Poslužite sa listovima jagode i mente.