Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Kokos torta»Turska torta Kumbet pasta sa kokosom

Turska torta Kumbet pasta sa kokosom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Turska torta Kumbet pasta sa kokosom
Fotografije: Kulinarna mreja
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Aroma kokosa je pravo uživanje za sva čula, a njegov ukus je prosto neprevaziđen"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer u prahu - 160 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • brašno - 160 g
  • kakao - 25 g
  • so - prstohvat
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • sveže mleko - za prelivanje
  • za krem
  • sveže mleko - 1 l
  • brašno - 160 g
  • kukuruzni skrob - 20 g
  • šećer - 180 g
  • jaja - 1 komad
  • kravlji maslac - 50 g
  • esencija vanile - 1 kašičica
  • kokosovo brašno - 200 g
  • za premazivanje torte
  • slatka pavlaka - 250 ml
  • šećer u prahu - 70 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za koru:

U posudi mutimo jaja sa šećerom u prahu dok se ne dobije sipkasta smesa. Dodajemo ulje i kesicu vanilin šećera. Lepo mutimo.

U posebnoj staklenoj posudi mešamo brašno, kakao, so i kesicu praška za pecivo. Dobro izmešamo suve sastojke i dodajemo ih u smesu sa jajima mešajući metalnom žicom za mućenje.

Smesu sipamo u tepsiju (okruglu 26 cm) i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 25-30 minuta.

Za krem:

U šerpu sipamo 800 ml svežeg mleka.

U posudi pomešamo brašno, kukuruzni skrob, dodajemo 200 ml svežeg mleka i lepo izmešamo. Dodajemo u mleko i neprestano mešamo.

Pre nego što provri, dodajemo šećer i jaja. Neprestano mešamo i kuvamo dok se krem ne zgusti.

Skidamo sa ringle i dodajemo 50 g kravljeg maslaca, 1 kašičicu esencije vanile i kokosovo brašno. Dobro izmešamo.

Koru za tursku tortu delimo na dva dela. Izlepimo streč folijom unutrašnjost posude prečnika 20 cm.

Uzimamo gornju koru i pažljivo stavljamo u posudu lagano pritiskajući kako bi se zalepila za zidove posude. Prelivamo koru svežim mlekom.

Sipamo kokosov krem unutra i lepo izgladimo. Prelivamo i drugu koru. Pažljivo je stavljamo odozgo i nožem sečemo po unutrašnjim zidovima posude. Isečke čuvamo.

Lagano pritiskamo, pokrivamo streč folijom i ostavljamo u frižideru na 8 sati. Skidamo gornju foliju, stavljamo tanjir ili poslužavnik i okrećemo tursku tortu Kumbet pasta sa kokosom.

Mutimo 250 ml slatke pavlake sa 70 g šećera u prahu i premazujemo tortu sa svih strana. Lepo zagladimo i odozgo posipamo mrvicama od isečaka kokosove torte.

Ovo je raskošni desert iz nama poznate turske kuhinje koji će vam brzo postati omiljeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: