Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Rebarca»Svinjska rebarca sa paradajz sosom u rerni

Svinjska rebarca sa paradajz sosom u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Svinjska rebarca sa paradajz sosom u rerni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
4
"Paradajz sos ova svinjska rebarca čini pravim kulinarskim remek delom"

Potrebni sastojci

  • svinjska rebra - 600 g
  • paradajz pire - 300 g, iz konzerve
  • koncentrat paradajza - 1 supena kašika
  • pire od paradajza - 2 supene kašike
  • beli luk - 4 čena, star
  • mladi luk - 1 struk, svež
  • ulje - 1/2 šoljica + za posipanje rebaraca
  • peršun - 1 supene kašike, istucan
  • kumin - 1 prstohvat
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • brašno - 2 supene kašike, s vrha
  • Za garniranje
  • pirinač - 250 g
  • kravlji maslac - 20 g
  • so - 1 i 1/2 kašičice
  • crni biber - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite svinjska rebarca da se skuvaju otprilike 40 minuta. I da ne budu u potpunosti gotova, nije problem, zato što im predstoji pečenje u rerni.

Bujon od kuvanja procedite i sačuvajte.

Čenove belog luka ogulite i isecite na tanke ljuspice. Stavite ih u masnoću, zagrejanu na umerenoj vatri. Kada puste svoju aromu, ali da nisu dobili braon boju, dodajte peršun, a nakon 30 sekundi i paradajz pire sa alevom paprikom, pire od paprike i koncentrat paradajza.

Začinite aromatičnim kuminom koji veoma dobro ide uz paradajze, kao i uz meso. Dodatno začinite solju i crnim biberom.

U konzervu u kojoj je bio paradajz sipajte dve kutlače bujona i u toj tečnosti umutite brašno. Sipajte ga u sve ostalo. Ako ne želite gušći sos, možete da dodate i još malo brašna.

Kuvajte na slaboj vatri dok sos ne počne da se zgušnjava i kada se to desi, sipajte još jednu, dve kutlače bujona.

Sipajte paradajz sos u pravougaonu tepsiju, poređajte rebarca i okupajte ih u sosu. Pospite s malo soli, ulja i bibera i ubacite u rernu zagrejanu na 200 °C.

Pecite dok se paradajzi ne redukuju i zguste i rebarca ne počnu da hvataju koricu. Ukoliko se brinete da li je jedno od ovog dvoga sos ili rebra da li su u potpunosti gotovi, možete odmah da dodate po malo od bujona i da sačekate još nekoliko minuta.

Dok se jelo sa svinjetinom peče u rerni, pređite na pirinač - on je sasvim običan beli pirinač za garnirung.

Skuvajte ga prema uputstvima na pakovanju zajedno sa solju i maslacem. Kada je gotov, pospite crnim biberom.

Servirajte svinjska rebarca sa paradajz sosom posuta iseckanim mladim belim lukom i u svaku porciju stavljajte pirinač po ukusu, lepo oblikovan u loptu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: