Način pripreme
Jedinstvena ideja za dijetalne falafel kuglice bez prženja. Bogate ukusima i mirisima!
Evo kako ih možete lako pripremiti.
Proizvode merite šoljicom za čaj = 300 ml vode.
U duboku posudu umešajte leblebije (prethodno skuvane), sveže orahe, seme susama, sirovi susamov tahini i nerafinisano suncokretovo ulje. Sameljite sve na krupno pomoću blendera. Završite smešu ručnim pasatorom.
Sjajno je ako tu i tamo ostane komad leblebije ili oraha.
U malu metalnu posudu sa ravnim dnom sipajte sve začine osim himalajske soli: kim, mleveni biber, đumbir u prahu, alevu papriku i vrlo mali čen belog luka (ili 1/2 većeg), sitno iseckan. Uključite šporet, zagrejte smesu i često mešajte.
Čim se začini zagreju i počnu još jače da mirišu, počeli su lagano da se peku. Mešajte i nakon nekog vremena sklonite sa ringle.
Ovu radnju izvodimo kako bi orijentalni začini u receptu prošli toplotnu obradu, što takođe poboljšava njihov ukus i aromu.
U smesu sa leblebijama dodajte lagano pečene začine. Začinite himalajskom finom solju po ukusu.
Operite sveže listove- peršuna i sremuša, isecite ih na vrlo male komade i dodajte smesi u posudu. Sve zajedno promešajte - da bude homogeno.
Od dobijenog testa oblikujte falafele od leblebija - ni previše male ni previše velike, ali približno oko 3 cm. Dobićete oko 16-18 kom.
Sipajte sirove orahe u kesu i uz pomoć staklene tegle sameljite ih pritiskom i vrlo sitno zgnječite.
Uvljajte kuglice, posipajući svaku u šaci sa više seckanih oraha i lagano pritiskajući da se veće čestice zalepe za kuglice.
I laki falafeli su spremni!
Dijetalne falafel kuglice bez prženja, bez apsolutno ikakvog prženja!
Pogodno za posebne prilike i proslave, kao i za sunčani piknik!
Zdrave i pune kuglice neverovatne mešavine orijentalnih ukusa!
Fantastično ukusno!