bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Španski božićni kolač

Španski božićni kolač

Španski božićni kolač
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 4
25/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
"Ovaj španski božićni kolač je jedna prava milina za čula, čije će vas voćne note napuniti energijom i pozitivnim raspoloženjem"

Potrebni sastojci

  • bademi - 250 g, sirovi, oguljeni
  • šećer - 225 g, fini, kristal ili u prahu
  • jaja - 5 komada, L - XL veličine
  • kora pomorandže - 2 supene kašike, fino izrendana, samo narandžasti deo
  • kora limuna - 1 kašičica, fino izrendana
  • cimet - 1 prstohvat, po želji
  • kokosovo brašno - 3 - 4 supene kašike, fino
  • filirani bademi - otprilike 6 supenih kašika
  • slatko - 1 supena kašika, od kajsija ili pomorandže
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U Španiji za vreme božićnih praznika tradicionalno za deserte se poslužuju đakonije poput turona, polvorona, mantekadosa, akfahoresa, masapana i drugih slatkih iskušenja. Upravo u duhu ovih proizvoda i sastojaka, inventivnije domaćice spremaju i kolače i torte u kojima nezamenjivo prisustvuju ove poslastice.

Ovaj recept je inspirisan masapanom - to su figurice od testa, napravljenog uglavnom od mlevenih badema sa jajima i šećerom, namazane žumancem i ispečene u rerni. Generalno, bademi su prisutni u većini španskih božićnih recepata za kolače, kolačiće i turone.

Od sličnog testa je i naš božićni kolač. Iznenadićete se koliko se jednostavno sprema i koliko bude ukusan.

Bademi se samelju u brašno i pomešaju se sa šećerom, finim kokosovim brašnom i korama citrusa. Po želji se dodaje prstohvat cimeta, ali on u principu nije prisutan u originalnom receptu za masapan, kao i kokos.

Razbiju se jaja jedno po jedno i meša se dok ne postane homogeno. S obzirom na to da testo postaje ređe od običnog testa za masapan, ono može da se muti i mikserom kako bi bilo lakše ili direktno blenderom.

Sipa se u podmazanu tepsiju sa otkopčavajućim dnom, tako što se veličina tepsije bira tako da smesa bude na otrpilike 2 prsta debljine (ili malo tanje).

Peče se na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 40-45 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja. Čačkalicom se proverava da li je gotovo, tako što se ona zabode u testo i treba da izađe suva.

Gotova kora se ostavlja da se ohladi tako što se kalup otkopčava.

Filirani bademi se zapeku u suvom tiganju na slaboj/umerenoj vatri da ne bi zagoreli.

Kolač se premazuje slatkom, razređenim sa malo vodice i odozgo se posipaju bademi koji su se ohladili.

Posipa se šećerom u prahu i recept za Španski božićni kolač je gotov!

Srećan Božić!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: