Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Brioš»Klasični francuski brioš

Klasični francuski brioš

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k968
Klasični francuski brioš
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 3
27/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Ovaj recept za brioš je klasika u francuskoj kuhinji, za koji je maslac ključni sastojak - nemojte pravite kompromis sa njegovim kvalitetom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 360 g
  • kvasac - 20 g, živi
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 100 g
  • sveže mleko - 20 g
  • so - 1 prstohvat
  • kravlji maslac - 170 g
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • šećer u prahu - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Klasičan francuski brioš je veoma vazdušast, lagan, sa privlačnom aromom i ukusom maslaca. Kao i što pretpostavljate maslac ovde igra ključnu ulogu, zbog toga je bolje da ga izaberete da bude kvalitetan.

Savetujem da koristite mikser za mešanje i mešenje testa za hleb, s obzirom na to da je malo posebnije. Liči na testo za milibrot.

Uzmite uređaj i u posudu stavite kvasac izlomljen na komadiće i sveže mleko. Izmešajte, dodajte jaja, unapred prosejano brašno i šećer.

Mutite sedam minuta. Testo treba da bude meko i elastično, verovatno će se lepiti, ali to ne treba da vas brine.

Dodajte so i kravlji maslac izlomljen na komadiće. Mešajte još dve minute bez prestanka. Čim testo bude gotovo, ostavite ga da naraste na 120 minuta, pokriveno vlažnom krpom.

Kada vreme prođe, izvadite testo od maslaca iz posude. Biće vam lakše ako nauljite svoje ruke. Oblikujte ga u cilindrični oblik i premestite u veliku pravougaonu tepsiju. Ako nemate takvu, možete da podelite testo na dva dela. Ostavite da naraste još jednom na 2-3 sata.

Kada primetite da je brioš narastao, premažite žumancem kojeg ste unapred dobro umutili. Pecite raskošni francuski hleb pola sata na 170-175 stepeni. Stavite ga na donju rešetku, zato što će prilikom pečenja još više narasti.

Takođe, ukoliko primetite da nakon 15 minuta počinje da se dobija tamna boja, pokrijte ga aluminijumskom folijom. Do petnaeste minuta od pečenja ne otvarajte rernu, zato što možete da prekinete proces narastanja.

Ukoliko želite gotov brioš možete posuti šećerom u prahu ili ga poslužite bez njega, iseckanog na kriškice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: