Način pripreme
1. Brašno od spelte, čaj mača u prahu, so i prašak za pecivo se dobro pomešaju. Da ne bi bilo grudvica u suvoj smesi preporučujem da se sve ubaci u blender na srednju brzinu. Tako će brašno postati finije, a ukoliko od mače ima grudvica, umutiće se.
2. Kora pomorandže se izrenda, tako da bude samo narandžasti deo i meša se sa šećerom. Ovde ponovo pribegavam blenderu kako bih bolje aromatizovala šećer, a i da ga učinim finijim. Za taj cilj ljuštim narandžasti deo pomorandže na trake pomoću ljuštilice za povrće (veoma je važno da nema nikakvih belih delova) i meljem na maksimalnim obrtajima sa šećerom.
Vi procenite kako će vama odgovarati.
3. Margarin se muti sa šećerom od pomorandže u vazdušast krem. Uz neprestano mešanje se dodaju jedno po jedno sva tri jaja dok se u potpunosti ne usvoje. Smesa će postati retka, ali ovo ne treba da vas brine.
4. Dodaje se i brašno u koje su umešani mača i prašak za pecivo i lepo se muti.
5. Smesa za kolač od spelte se sipa u nauljenu tepsiju sa otkopčavajućim dnom, 20 cm prečnik.
6. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30-35 minuta.
Kada je kolač gotov, ostavlja se u kalupu 15 minuta i posle se otkopčava i vadi se da se ohladi 2 sata na rešetci.
7. Krem sir se muti sa dve kašike pavlake i jednom kašikom meda. Ovaj krem se maže na kolač od spelte, posipa se drugom kašikom meda, a odozgo se ređaju kriškice različitog voća kojim raspolažete i ono se preliva trećom kašikom meda i s malo mače po želji. Što se tiče voća, ja sam stavila jabuke i pomorandžu čiju smo koru ranije oljuštiti (treba da bude još jednom oljuštena, kako bi se uklonili njeni beli delovi).
8. Raskošni kolač od spelte sa mačom i voćem se poslužuje sa čajem ili kafom.
Neka vam je slatko!