Način pripreme
Brašno se sipa u posudu u kojoj će se mesiti. Dodaje se cimet, soda i so. Veoma dobro se izmeša dok se ne dobije homogena smesa.
U drugoj posudi jaja sa šećerom u prahu se umute u penu. Dodaje se vanila i med. Veoma dobro se izmeša.
Dodaje se ulje i meša se dok se ne dobije homogena smesa. Smesa se sipa u brašno i meša se dok se ne dobije meko testo.
Testo se ostavlja da odstoji 10 minuta nakon toga se deli na lopte.
Svaka lopta se razvija sa debljinom od 1 cm. Modlicama za kolače se seku različite vrste.
Peku se dok ne postanu zlatkasti na papiru za pečenje 12 minuta u prethodno zagrejanoj rerni 180 stepeni.
Čokoladna kuvertira se stavlja u posudu sa nelepećim premazom i zaliva se uljem.
Istopi se na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne dobije homogena smesa.
Nakon što se ohlade, medenjaci se ukrašavaju ili se potope čokoladom.
Božićni medenjaci od spelte sa čokoladom su gotovi.