Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Dijetalni hleb sa 3 vrste brašna

Dijetalni hleb sa 3 vrste brašna

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Dijetalni hleb sa 3 vrste brašna
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
30/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
52 min.
Porcije
6
"Ako volite da jedete hleb, ali želite da pridržavate zdravijeg načina života, izvolite ovaj recept za dijetalni hleb sa 3 vrste brašna"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 200 - 220 g, integralno
  • ražano brašno - 50 g, integralno
  • belo brašno - 120 g, od tvrde pšenice
  • voda - 250 ml
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika + za premazivanje ruku
  • kvasac - 10 g, sveži
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u blago zagrejanoj vodi i mešajte dok se ne dobije kašica sa belim brašnom. Ostavite da se aktivira na 10-15 minuta.

Sipajte brašno od spelte i ražano brašno, sipajte maslinovo ulje i so i postepeno mesite glatko testo.

Ukoliko je mnogo tvrdo, dodajte malo vode, a ako vam se lepi - dodajte malo brašna od raži/spelte.

Dobro bi bilo da mesite u kuhinjskom robotu da bi vam bilo lakše, zato što rad sa testom traje 4-5 minuta. Rukom je više.

Stavite testo u posudu na otprilike sat vremena da naraste. Nakon toga ga blago premesite i oblikujte hleb. Prebacite ga u tepsiju sa papirom za pečenje.

Po njegovoj površini napravite dublje proreze kako bi se lakše ispekao. Pospite brašnom (kojim želite) i ponovo ostavite da naraste na sat vremena.

Ispecite hleb u rerni zagrejanoj na 200 stepeni na niskoj rešetci. Hleb je gotov kada prilikom kuckanja po korici čujete tup zvuk.

Ohladite hleb na rešetci i kada se već skoro ohladio možete da ga pokrijete krpom.

Dijetalni hleb sa 3 vrste brašna je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: