Način pripreme
Rastvorite kvasac u blago zagrejanoj vodi i mešajte dok se ne dobije kašica sa belim brašnom. Ostavite da se aktivira na 10-15 minuta.
Sipajte brašno od spelte i ražano brašno, sipajte maslinovo ulje i so i postepeno mesite glatko testo.
Ukoliko je mnogo tvrdo, dodajte malo vode, a ako vam se lepi - dodajte malo brašna od raži/spelte.
Dobro bi bilo da mesite u kuhinjskom robotu da bi vam bilo lakše, zato što rad sa testom traje 4-5 minuta. Rukom je više.
Stavite testo u posudu na otprilike sat vremena da naraste. Nakon toga ga blago premesite i oblikujte hleb. Prebacite ga u tepsiju sa papirom za pečenje.
Po njegovoj površini napravite dublje proreze kako bi se lakše ispekao. Pospite brašnom (kojim želite) i ponovo ostavite da naraste na sat vremena.
Ispecite hleb u rerni zagrejanoj na 200 stepeni na niskoj rešetci. Hleb je gotov kada prilikom kuckanja po korici čujete tup zvuk.
Ohladite hleb na rešetci i kada se već skoro ohladio možete da ga pokrijete krpom.
Dijetalni hleb sa 3 vrste brašna je gotov.