Način pripreme
Domaći hleb od kiselog testa odlikuje se mekom unutrašnjošću i hrskavom koricom. Ima karakterističan ukus koji se ne može zameniti ili zaboraviti.
Pre nego što počnete da pravite hleb, nahranite starter da bude svež kada ga dodate u testo za hleb. Zatim prosejte brašno, dodajte mu aktivirani starter. Promešajte.
Za mešanje testa možete koristiti mikser. Posle 10 minuta mešenja ostavite testo pola sata do 40 minuta, a zatim dodajte još malo brašna i soli. Uradite isto još 2 puta.
Kada ste gotovi, oblikujte hleb sa starterom i stavite u pleh. Umotajte ga krpom koja ne bi trebalo da ga dodiruje. Naoružajte se strpljenjem, jer fermentacija traje od tri do osam sati, u zavisnosti od korišćenog startera.
Kada je spreman, napravite nekoliko rezova na hlebu, pospite sa malo brašna i pecite 10 minuta na 220 stepeni, pa još 30 minuta na 180 stepeni. Trebalo bi da dobije zlatnu koricu. Znaćete da je spreman ako čujete šuplji zvuk kada tapkate po kori.
Kad je gotov, ostavite ga da se ohladi i tek tada isecite i poslužite neodoljivo ukusni hleb od kiselog testa!