Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Domaći hleb od kiselog testa

Domaći hleb od kiselog testa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76316k900
Domaći hleb od kiselog testa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
02/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Vaše ruke mogu da naprave čuda, jednostavno ih koristite pametno - pripremite ovaj domaći hleb i ostavite aromi da dođe do svih u kući"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g + za mešenje
  • starter - 80 g, živi (od integralnog brašna)
  • so - 2 prstohvata
  • voda - 250 ml
  • ulje - ili maslinovo ulje (za ruke)
* merne jedinice

Način pripreme

Domaći hleb od kiselog testa odlikuje se mekom unutrašnjošću i hrskavom koricom. Ima karakterističan ukus koji se ne može zameniti ili zaboraviti.

Pre nego što počnete da pravite hleb, nahranite starter da bude svež kada ga dodate u testo za hleb. Zatim prosejte brašno, dodajte mu aktivirani starter. Promešajte.

Za mešanje testa možete koristiti mikser. Posle 10 minuta mešenja ostavite testo pola sata do 40 minuta, a zatim dodajte još malo brašna i soli. Uradite isto još 2 puta.

Kada ste gotovi, oblikujte hleb sa starterom i stavite u pleh. Umotajte ga krpom koja ne bi trebalo da ga dodiruje. Naoružajte se strpljenjem, jer fermentacija traje od tri do osam sati, u zavisnosti od korišćenog startera.

Kada je spreman, napravite nekoliko rezova na hlebu, pospite sa malo brašna i pecite 10 minuta na 220 stepeni, pa još 30 minuta na 180 stepeni. Trebalo bi da dobije zlatnu koricu. Znaćete da je spreman ako čujete šuplji zvuk kada tapkate po kori.

Kad je gotov, ostavite ga da se ohladi i tek tada isecite i poslužite neodoljivo ukusni hleb od kiselog testa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: