Način pripreme
Ukoliko imate više belog luka, a volite da eksperimentišete sa zimnicom i mariniranim paprikama, sterilizovanim pečurkama, isprobajte i Marinirani beli luk na hladan način.
Mladi beli luk se očisti od bradice, odseče se stablo i ogule ljuske koje se nalaze sa spoljašnje strane.
Tako očišćeni beli luk se ređa u teglicu i zaliva se hladnom vodom tako što se stavlja poklopac, ali se ne zavija ili zatvara i ostavlja se na hladnom i tamnom mestu.
Voda treba da se menja 3 puta na svaka 24 sata od ukupno 3 dana. Nakon poslednjeg menjanja vode dodaju se 2 supene kašike soli, 2 supene kašike šećera, 2 supene kašike sirćeta i zaliva se hladnom vodom.
Po želji može da se doda šaka, dve dženarika i nekoliko ljutih papričica koje su izbockane na nekoliko mesta.
Poklopac se stavlja na teglu, ali se ne zapečati i ostavlja se na nekoliko dana na hladnom i tamnom mestu. Nakon toga je neophodno da se dodatno dosipa voda. Zapečati se teglica i stavlja se u podrum.
Nakon otprilike mesec dana marinirani beli luk je spreman za konzumaciju.
Prijatno!