La Pikada

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
La Pikada
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
06/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Posle ove Pikade bićete siti i zadovoljni ukusnom španskom kuhinjom"

Potrebni sastojci

  • hleb - 1 komad, francuski hleb
  • paradajz - 2 komada
  • beli luk - 1 čen
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike
  • so - 2 prstohvata
  • sos ajoli - 1 mala posudica
  • šunka - 100 g, iberiko, fino iseckana
  • sir mančego - 150 g
  • bademi - 1 šaka, oguljeni, prženi
  • pašteta - 1 teglica ili konzerva, od guščije džigerice
  • slatko od borovnica - 2 supene kašike
  • Za krompir bravas
  • krompir - 4 komada
  • salca brava - 4 supene kašike ili po ukusu
  • ajoli - 4 supene kašike
  • so
  • ulje - za prženje
  • Po želji
  • čirozo - 1 oval, fino iseckan
  • salčičon - 1 oval, fino iseckan
  • masline - 1 posudica
  • škampi - 100 g, blanširani, posoljeni
  • marinirani inćun - 50 g
  • čips - 1 mala kesica, od krompira
* merne jedinice

Način pripreme

Španska kuhinja je bogata i raznovrsna isto toliko, koliko i navike u ishrani.

Pikada (La Picada) je deo običaja i modela slaganja i kombinovanja različitih, Špancima omiljenih mezea - toplih ili hladnih, ali uvek u društvu prepečenih kriški francuskog hleba, izrendanog paradajza i Ajolija.

Meze/Tapas se ređa na sto i svi ga zajedno jedu.

Pikada može da se servira prosto kao meze sa lepim pićem ili direktno u tom obliku da proteče jedan obilan ručak ili večera. Sve zavisi od samih ovala pripremljenih za taj cilj, kao i njihove količine.

Za pripremu jedne lepe Pikade u praksi mogućnosti su neograničene, ali je gotovo obavezno kod svake da osim prepečenih hlepčića prisustvuje i neosporan favorit šunka. Ona se obično poslužuje fino iseckana i u isti tanjir se stavlja sir Mančego. Prženi bademi mogu da se dodaju na oval sa šunkom ili u posebnoj posudici.

Krompirići bravas su takođe obavezni u jednoj Pikadi. Oni se seku na kockice i prže se dok ne postanu zlatkasti. Mogu i unapred da budu poluskuvani i posle isprženi kako ne bi ostali sirovi iznutra, s obzirom na to da su krupniji.

Posipaju se solju, salsa bravom koja je pikantna i Ajolijem ili majonezom.

Masline su drugi protagonisti u Pikadi - oni mogu da budu raznoraznih vrsta i da se kombinuju obično sa čipsom. Uz ovaj tandem prisutne su i marinirane ribice inćuni (boquerones en vinagre), ali u njih se pre svega dodaju masline bez koštica, sa nadevom od sardela.

Često se na prefinjenije trpeze uz pikadu stavlja guščija džigerica - zapečena ili u obliku paštete (mikuit), poslužena sa slatkom od borovnica ili drugim.

Stavljaju se ovali sa škampima ili drugim morskim plodovima, ribljom pršutom, sipom na ploči, raznim kobasicama vrste Salčičon i Čorizo, različitim kroketima, pohovanim lignjama i čak tortiljom u komadićima.

Sami vidite koliko raznovrsna može da bude jedna Pikada.

Tek kada su svi ovali postavljeni na sto, prepeku se kriškice, kako bi bile tople. Poslužuju se sa posudicom izrendanog paradajza, pomešanog sa čenom belog luka i maslinovim uljem i posebno posudicom Ajolija.

Pred svaku osobu za stolom se stavlja prazan tanjir da bi svako uzimao koliko želi od Pikade.

Probajte da napravite svoju kombinaciju za jednu sjajnu pikadu, imajući u vidu ideje koje sam dopustila da dam.

Jedite sa zadovoljstvom i raspoloženjem!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: