Piletina a la žilijen

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6071502k
Piletina a la žilijen
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"A uz piletinu žilijen obavezno napravite i domaći hleb, zato što je sos savršen za umakanje i veoma ukusan."

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 4 komada
  • kiseli krastavčići - 10 komada
  • slanina - 200 g, dimljena
  • pavlaka - 800 ml, tečna, 20% masti
  • bujon - 2 šolje, pileći
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • kačkavalj - 150 g
  • peršun - 1/2 vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Za piletinu žilijen očistite piletinu i prepolovite gornje i donje batake.

Stavite ih u tepsiju, pospite alevom paprikom i sa malo soli. Sipajte pileći bujon, zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite batake dok se ne dobije zlatasta boja otprilike 45 minuta. Izvadite i ostavite da se ohlade.

Krastavčiće i slaninu naseckajte na žilijene.

Stavite tiganj na ringlu i zagrejte, stavite žilijene slanine u zagrejan suvi tiganj i zapržite da dobije zlatkasto-braon boju. Masnoća vam ne treba, prilikom zagrevanja slanina će pustiti masnoću. Pre nego što bude gotovo, u tiganj dodajte i krastavčiće, izmešajte, kuvajte minutu, dve i sklonite sa ringle.

Uzmite tepsiju, na dno stavite slaninu i krastavčiće, odozgo poređajte pečene batake.

U posudi pomešajte pavlaku, izrendajte pola kačkavalja i sipajte čašu odvojenog bujona od pečenja mesa. Izmešajte, začinite crnim biberom i ukoliko je potrebno, posolite po ukusu.

Ovu smesu sipajte u tepsiju na meso, odozgo završite rendajući ostali kačkavalj.

Zapecite jelo na 20-30 minuta na 180 stepeni dok se sos ne zgusne.

Na kraju pre posluživanja pospite svežim peršunom-

Ukusni momenti: Probala sam da napravim nešto slično piletini žilijen, ali sam piletinu ostavila sa kosti i koristila sam batake. Dobila sam veoma ukusno jelo i više mi se dopada od žilijena sa pilećim fileom.

Za ovaj recept preporučujem domaću piletinu, ja nisam imala i kupila sam pileće komade od pilića hranjenih kukuruzom - malo su skuplji, ali relativno kvalitetniji. Obavezno spremite i domaći hleb, zato što je sos savršen za umakanje. Neka vam je ukusno!

Ako vam se ovaj recept dopada, probajte i moj recept za piletinu u raskošnom sosu - omiljena klasika koja će vas oduševiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: