Način pripreme
Očišćenog šarana dobro operite vodom.
Posolite ga sa svih strana i ostavite ga da upije so.
Isperite šarana vodom.
Šargarepu, luk i praziluk oljuštite i sitno iseckajte.
Ulje sipajte na dno tepsije, a povrće i pečurke isečene na kriške stavite preko.
Pecite dok povrće ne omekša, uz povremeno mešanje.
Izvadite posudu, dodajte alevu papriku i razblaženi paradajz pire sa 1/2 šolje vode.
Mešajte dok se ne homogenizuje.
Stavite šarana, poređajte čenove belog luka sa strane. Premažite površinu šarana uljem.
Pecite šarana dok ne porumeni. Pet minuta pre kraja dodajte orahe. Pospite mlevenim biberom.
Pomešajte brašno sa malo vode i dodajte ga u sos, ravnomerno raspoređenom na bočnim stranama šarana. Ubacite i lovorov list.
Pecite 1-2 minuta i isključite rernu.
Jedinstveno ukusnog šarana sa pečurkama i orasima poslužite uz odgovarajuće piće. Ako ste ljubitelj punjenog šarana, svideće vam se i ovaj recept za pečenu ribu.