Način pripreme
Za pripremu pesta - samlevene orahe propržite u tiganju bez masti.
U blenderu sameljite sve sastojke i dodajte maslinovo ulje i parmezan.
Očišće i oceđen šaran posolite soplja i iznutra.
U ugrejanom ulju propržite sitno iseckani luk, šargarepu, pečurke, pirnač i orahe, dodajte vodu i pržite dok luk ne omekša, a pirinač postane providan.
Dodajte izgnječen beli luk, sitno iseckan celer i začine. Kad skinete nadev sa vatre, ostavite ga da se malo ohladi, dodajte pesto i jedan stino iseckan limun, dobro promešajte.
Dobijenom smesom napunite šarana i zašijte. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni u namazanom plehu 60 minuta, pokrijte folijom., nakon toga skinite foliju i pecite još 20-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Kad izvadite iz rerne odmah pokrijte limunom, isečenim na kolutove.