Flan od jagoda

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Flan od jagoda
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Nažlost ova kulinarska umetnost ne može da se zadrži cela u tanjiru duže od 5 minuta"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 180 g
  • jaja - 5 komada, velika, XL
  • vanila - 1 mahuna
  • cimet - 1 štapić
  • kora limete - 1 trakica
  • jagode - 12 komada
  • toping od jagoda - oko 12 supenih kašika
  • toping od karamela - ili domaći karamel
  • menta - sveži strukovi, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zagrejte mleko sa štapićima cimeta, vanilom i korom limete. Ne treba da provri.

Kada se zagreje, sklonite sa vatre i otavite poklopljeno kako bi upilo arome i kako bi se ohladilo do telesne temperature 37°C.

2. Umutite jaja sa šećerom. Mutite metalnom žicom za mućenje, a ne mikserom, zato što ne želimo da se dobije pena. Možete da probate smesu i ukoliko procenite, možete da dodate još šećera.

3. Jaja pomešajte sa aromatičnim proceđenim mlekom i lepo izmešajte.

4. Na dno metalnih posuda za flan ili krem karamel stavite po jednu kašiku gustog topinga od jagoda (može gusto slatko od jagoda ili kuli).

5. U sredinu svake čaše ubacite po jednu očišćenu jagodicu i sipajte smesu za flan.

6. Čaše stavite u tepsiju punu hladne vode koja dostiže nivo sredine šolja sa flanom.

7. Pecite slično klasičnom krem karamelu, na niskoj temperaturi - 130-140 °C otprilike sat i dvadeset minuta.

Proveravajte prstom da li su se stegnuli i ukoliko jesu, skratite vreme.

8. Kada se flan stegnuo i kada je ispečen, ostavite ga da se ohladi i stavite u fižider na 2 sata pre serviranja.

9. Flan od jagoda poslužite tako što je okrenut na tanjir i posut karamelom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: