Način pripreme
U sezoni jagoda ne možete bez slatka od ovog aromatičnog i ukusnog voća. Ja više volim da je sa celim voćem, zato biram sitnije jagode, operem, očistim od drški, stavljam u tepsiju i pokrivam šećerom.
Kada su jagode slađe, na dva kilograma jagoda stavljam kilogram šećera. Ja nikada ne stavljam šećer u odnosu 1:1, mnogo mi je slatko, ali vi možete staviti šećer prema vašim ličnim preferencijama.
Odstoje sa šećerom nekoliko sati ili celu noć u frižideru i nakon toga odlaze na saunu u rernu.
Prvo na 180 stepeni dok smesa ne proavri, a zatim na 150 dok ne bude gotovo.
Mešam s vremena na vreme. Malo pre nego što smo stigli do željene gustine, stavljam kesicu limunske kiseline i nakon pet minuta sipam vruće slatko od jagoda u tople i suve tegle, zatvaram i okrećem na poklopce.
Nakon potpunog hlađenja stavljam na gladnom meso, ali i u ormarić u kuhinji sam ostavljala gotove teglice i nije bilo problema sa rokom trajanja.
Želim vam sjajan dan sa aromom jagode, sada je vreme za slatko od jagoda u rerni.
Ukoliko imate jagode pod rukom, ne kolebajte se da spremite i jedan čizkejk sa jagodama ili pak da probate naše kolače sa jagodama.