Način pripreme
Sipajte sok od grožđa u aluminijumsku posudu ili posudu od livenog gvožđa i mešajući s vremena na vreme, prokuvajte ga. Nemojte ga kuvati u emajliranoj posudi da ne bi zagoreo i mešajte drvenom mutilicom.
Postepeno sipajte brašno u skuvani sok, malo po malo tako da se ne stvore grudvice i neprestano mešajte. Dodajte vanilu i šećer ukoliko sok od grožđa nije dovoljno sladak. Dobro izmešajte i kuvajte na slaboj vatri dok se ne zgusti.
Za vreme pripremanja sok će početi da menja svoju boju. Kada desert uzavri, smanjite ringlu do minimuma i mešajte dok smesa ne postane gusta i žilava. Nastavite da kuvate dok miris brašna ne nestane, ovo će oduzeti otprilike 15 minuta.
Kada se raskošni desert već skuvao, u njega dodajte istucane orahe. Dok je još vruć, sipajte ga u posudice. Sačekajte da se ohlade i stavite ih u frižider dok se u potpunosti ne ohladi.
Kada se gruzijski desert Pelamuši u potpunosti ohladi, možete da okrenete posudice na tanjire, da zagladite gornji deo nožem.
Ukoliko je potrebno, ukrasite polovinom oraha ovu neverovatnu poslasticu iz gruzijske kuhinje.
Komentari