Način pripreme
Prvo aktivirajte kvasac sa kašičicom šećera u posudi sa toplom vodom. Ostavite da se aktivira na toplom mestu oko 10-ak minuta.
U međuvremenu prosejte brašno. Dodajte u njega aktivirani kvasac i pospite sa malo soli. Umesite glatko i meko testo i oblikujte ga u loptu.
Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste. Kada udvostruči zapreminu, podelite ga na 4-5 loptica.
Svaku lopticu razvaljajte u koru - ne previše veliku niti tanku. U sredinu svake kore stavite narendani sir i kačkavalj.
Pažljivo zatvorite kore kao bošče. Razvaljajte ih ponovo sa obe strane.
Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte unutra hačapuri. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Nakon oko 15-ak minuta pečenja, izvadite pleh i premažite hačapuri umućenim žumancem. Vratite ih da se ispeku.
Premažite topli hačapuri maslacem.
Gruzijski hačapuri sa kačkavaljem i sirom je veoma ukusan.