Način pripreme
Ovo je ekvivalent kačapa za Gruzine. Nije da u Gruziji ne koriste kečaš, ali je Tkemali tradicionalan proizvod kojim garniraju pečena i pržena mesa, janije, povrće, pržen ili pečeni krompir i šta još sve ne.
Sos za meso Tkemali se pravi od jedne vrste šljiva koja je veoma slična našim crvenim dženarikama. Na nekim mestima u Gruziji se pravi i sa šlavim šljivama i to je recepet koji vam danas predstavljam. Na proleće se pravi zeleni Tkemali od nezrelih, zelenih šljiva.
Recept sa dženarikama (nesazrele ili crvene)
1. Dženarike se operu i stavljau se u šerpu sa vodom da se kuvaju.
2. KAda se skuvaju, izgnječe se i iscede kroz đevđir kako bi se uhvatile koštice i ljuspice.
3. Zatim se pire kuva sa začinima.
Recept sa PLAVIM šljivama
1. Šljive se operu i očiste od koštica.
2. Šljive se melju u mašini za mlevenje meaa / blenderu.
3. Šljive se stavljaju u šerpu, dodaje se voda i uključuje se na srednje jaku vatru.
4. Beli luk se ispresuje u presi i dodaje se u plave šljive zajedno sa: koijanderom u prahu, belim lukom u prahu, mirođijom, estragonom, ljutom alevom paprikom, solju. Meša se neprestano.
5. Nakon što se kuva 20 minuta, dodaju se sirće, meša se, sačeka se 2-3 minuta da ispari oštar miris i dodaje se šećer.
6. Kuva e još 2-3 minute, proba se ukus i ukoliko je potrebno, balansiraju se ukusi.
7. Skida se sa ringlw (konzistencija je slična gustini kečapa) i dodaje se vezica svežeg korijandera, sitno iseckanog. Meša se i vrućom smesom se pune teglice koje se sterilizuju za poklopac. Kuvaju se 10 minuta nakon ključanja vode.
Od datih količina dobijaju se 4 flaše od po 250 ml.
Napomene uz recept za gruzijski sos od šljiva Tkemali
Sasvim blago sam modifikovala recept i osim gore nabrojanih začina dodajem vema malo (1 kašičicu) kumina i 1 kašičicu DIMLJENE aleve paprike, s kojom se po meni dobija bogatija aroma. Prirpemala sam Tkemali i sa crvenim vinom na račun vode i stavljam 150 ml vode i 150 ml bima. Unikatan ukus kojim možete počastiti sebe i provocirati svoje goste.