Način pripreme
Za ove kiflice sa makom prvo zagrejemo sveže mleko. Od njega odvajamo 1 šolju i unutra izmrvimo kvasac. Dodajemo 1 supenu kašiku šećera i 2 supene kašike brašna. Mešamo i ostavljamo na 5 minuta sa strane.
Mutimo jaja sa šećerom rukom.
Prosejemo brašno u tepsiju. U sredinu sipamo so, rum šećer, vanilin šećer, polovinu istopljenog maslaca, umućena jaja i šećer i smesu sa kvascem.
Počinjemo da mesimo tako što postepeno dodajemo i ostali maslac.
Mesimo glatko, meko testo za kiflice i pokrivamo ga providnom folijom. Ostavljamo ga na sat vremena da naraste.
Nakon toga testo delimo na 6 delova i oblikujemo ih u lopte. Svaku loptu razvijamo na nabrašnjenoj površini u oblik pravougaonika. Isečemo u 4 trougla. Osnovu svakog trouglića posipamo makovim semenom i premazujemo 1 kašičicom marmelade od šipka.
Uvijamo kiflicu. Tako pripremamo sve kiflice i ređamo ih u široku tepsiju na papir za pečenje. Pokrivamo providnom folijom i ostavljamo kiflice na 20 minuta da ponovo narastu.
Uključujemo rernu na 100 stepeni.
Mutimo žumance sa svežim mlekom i odozgo premazujemo kiflice. Posipamo ih makovim semenom i stavljamo ih u zagrejanu rernu u donji deo.
Kiflice sa marmeladom pečemo na ovoj temperaturi 20 minuta. Za to vreme one se dosta naduju.
Nakon toga povećavamo temperaturu na 170 stepeni i dodatno pečemo kiflice dok ne budu gotove - otprilike 20 minuta.
Vadimo gotove kiflice sa makom, marmeladom i šećerom u prahu. Kada su se malo ohladile, obilno ih posipamo šećerom u prahu.