Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa makom, marmeladom i šećerom u prahu

Kiflice sa makom, marmeladom i šećerom u prahu

Kiflice sa makom, marmeladom i šećerom u prahu
Fotografije: Kristian Aleksandrov
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Ove kiflice sa makom i marmeladom i šećerom u prahu su jedna sjajna varijanta za doručak koja će se dopasti malim i velikim članovima vaše porodice"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg, za pite ili milibrote
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 400 ml
  • šećer - 4 supene kašike
  • kvasac - 1 kockica, sveži
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1/2 kesice, rum
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • maslac - 200 g, istopljeni
  • Za nadev
  • marmelada od šipka - 1 teglica, gusta
  • seme maka - 3 supene kašike
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašičica
  • Za posipanje
  • seme maka - 1 supena kašika
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za ove kiflice sa makom prvo zagrejemo sveže mleko. Od njega odvajamo 1 šolju i unutra izmrvimo kvasac. Dodajemo 1 supenu kašiku šećera i 2 supene kašike brašna. Mešamo i ostavljamo na 5 minuta sa strane.

Mutimo jaja sa šećerom rukom.

Prosejemo brašno u tepsiju. U sredinu sipamo so, rum šećer, vanilin šećer, polovinu istopljenog maslaca, umućena jaja i šećer i smesu sa kvascem.

Počinjemo da mesimo tako što postepeno dodajemo i ostali maslac.

Mesimo glatko, meko testo za kiflice i pokrivamo ga providnom folijom. Ostavljamo ga na sat vremena da naraste.

Nakon toga testo delimo na 6 delova i oblikujemo ih u lopte. Svaku loptu razvijamo na nabrašnjenoj površini u oblik pravougaonika. Isečemo u 4 trougla. Osnovu svakog trouglića posipamo makovim semenom i premazujemo 1 kašičicom marmelade od šipka.

Uvijamo kiflicu. Tako pripremamo sve kiflice i ređamo ih u široku tepsiju na papir za pečenje. Pokrivamo providnom folijom i ostavljamo kiflice na 20 minuta da ponovo narastu.

Uključujemo rernu na 100 stepeni.

Mutimo žumance sa svežim mlekom i odozgo premazujemo kiflice. Posipamo ih makovim semenom i stavljamo ih u zagrejanu rernu u donji deo.

Kiflice sa marmeladom pečemo na ovoj temperaturi 20 minuta. Za to vreme one se dosta naduju.

Nakon toga povećavamo temperaturu na 170 stepeni i dodatno pečemo kiflice dok ne budu gotove - otprilike 20 minuta.

Vadimo gotove kiflice sa makom, marmeladom i šećerom u prahu. Kada su se malo ohladile, obilno ih posipamo šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: